Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

22.02.2019 | Poměrně známou zeleninu spousta z nás ještě neochutnala, což je škoda, protože má mnoho blahodárných účinků.

Pozitivně působí na játra a žlučník, pomáhá při tvorbě i vylučování žluči, vylučování škodlivin z těla a také při detoxikaci jater. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu v těle, brání tvorbě ukládání cholesterolu v cévách, snižuje hladinu krevního cukru a výtažek z artyčoku se využívá i při léčbě alergických ekzémů.

Při zpracování artyčoku budete muset být ovšem velmi trpěliví. Jde vlastně o takový velký bodlák, který musíte pečlivě okrájet, abyste se dostali k srdíčku. Syrový se prakticky vůbec nepoužívá, proto je jeho příprava delší a je třeba ho trochu převařit. Artyčok může při přípravě dost ušpinit ruce, takže ho okrajujte raději v rukavicích nebo si ruce potřete citronovou šťávou.

Využití artyčoku v kuchyni je rozmanité. Ve své sterilované podobě se dává například na pizzu. Můžete jej i povařit (buď s kořením nebo jen tak) a přelít máslem. Hodí se také do polévky, salátu nebo na gril. Chutnat bude v těstovinách nebo zapečený se sýrem. Variant receptů, ve kterých se dá artyčok použít, je spousta. Artyčok seženete například na e-shopu Košík.cz.

Zkuste artyčoky s krevetami

Budete potřebovat: 300 gramů krevet. 1 limetu, chilli papričky, 100 g černých oliv, 1x rajčatové pyré, 1 stroužek česneku, 3 jarní cibulky, olivový olej, 4 artyčoky, 250 gramů cherry rajčátek, sůl, pepř, parmezán.

Příprava:

Artyčoky oloupejte, očistěte, pokrájejte na čtvrtky, dejte do vody a povařte do poloměkka asi půl hodiny. Poté je vyndejte a sceďte. Mezitím si utřete česnek v oleji, přidejte chilli papričky a na ochuceném oleji osmahněte krevety, přidejte k nim pokrájená rajčata a olivy a 2 lžíce pyré. Poté zakapuejte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidáme lístky artyčoku, promícháme a podáváme. Můžeme dozdobit hoblinami parmezánu. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Prodlužte si léto až do podzimu. Stačí, když jej šikovně zavaříte do pár sklenic

10.07.2019 | Oranžová sezona vrcholí, zavařte to meruňkám a broskvím. Skvělé nejen do palačinek i do perníku, ale i k masům nebo sýrům.

Namíchejte si letní drink. Máme tipy přímo od barmana

13.06.2019 | Přineste si kousek exotiky domů a vychutnejte si koktejly inspirované teplými letními večery, které jsou jako stvořené pro chvíle ve dvou i posezení s blízkými pod širým nebem.

Neoznačené potraviny a žádná ochrana před kontaminací, farmářské trhy stále nejsou bez poskvrny

12.07.2019 | Státní veterinární správa (SVS) v rámci svého dozoru kontroluje prodej potravin živočišného původu také na populárních farmářských trzích. Přestože se počet závad při tomto druhu prodeje z dlouhodobého hlediska snižuje, je v porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru stále poměrně vysoký.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červencové číslo koupíte od 24. 6. v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont