Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

22.02.2019 | Poměrně známou zeleninu spousta z nás ještě neochutnala, což je škoda, protože má mnoho blahodárných účinků.

<

Pozitivně působí na játra a žlučník, pomáhá při tvorbě i vylučování žluči, vylučování škodlivin z těla a také při detoxikaci jater. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu v těle, brání tvorbě ukládání cholesterolu v cévách, snižuje hladinu krevního cukru a výtažek z artyčoku se využívá i při léčbě alergických ekzémů.

Při zpracování artyčoku budete muset být ovšem velmi trpěliví. Jde vlastně o takový velký bodlák, který musíte pečlivě okrájet, abyste se dostali k srdíčku. Syrový se prakticky vůbec nepoužívá, proto je jeho příprava delší a je třeba ho trochu převařit. Artyčok může při přípravě dost ušpinit ruce, takže ho okrajujte raději v rukavicích nebo si ruce potřete citronovou šťávou.

Využití artyčoku v kuchyni je rozmanité. Ve své sterilované podobě se dává například na pizzu. Můžete jej i povařit (buď s kořením nebo jen tak) a přelít máslem. Hodí se také do polévky, salátu nebo na gril. Chutnat bude v těstovinách nebo zapečený se sýrem. Variant receptů, ve kterých se dá artyčok použít, je spousta. Artyčok seženete například na e-shopu Košík.cz.

Zkuste artyčoky s krevetami

Budete potřebovat: 300 gramů krevet. 1 limetu, chilli papričky, 100 g černých oliv, 1x rajčatové pyré, 1 stroužek česneku, 3 jarní cibulky, olivový olej, 4 artyčoky, 250 gramů cherry rajčátek, sůl, pepř, parmezán.

Příprava:

Artyčoky oloupejte, očistěte, pokrájejte na čtvrtky, dejte do vody a povařte do poloměkka asi půl hodiny. Poté je vyndejte a sceďte. Mezitím si utřete česnek v oleji, přidejte chilli papričky a na ochuceném oleji osmahněte krevety, přidejte k nim pokrájená rajčata a olivy a 2 lžíce pyré. Poté zakapuejte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidáme lístky artyčoku, promícháme a podáváme. Můžeme dozdobit hoblinami parmezánu. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Testovali jsme křehké chleby. U některých vzorků byly problémové hodnoty akrylamidu

02.06.2020 | Jsou dobrou alternativou klasického chleba. Skvěle chutnají, obsahují dostatek vlákniny a díky minimálnímu obsahu vody jsou i trvanlivější. Ovšem spadají také do kategorie potravin, kde se doporučuje hlídat množství akrylamidu.

Za 30 minut hotovo: Servírujte dnes sýrové krokety

23.04.2020 | Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vaření a dnes si pro vás připravil skvělé sýrové krokety.

Hořkému jídlu se přirozeně bráníme. Víte ale, že je pro nás zdravé?

04.06.2020 | Hořké ovoce a zelenina jsou pro nás netypické. Řada vědeckých výzkumů ale poukázala na jejich zdravotní přínos. Podle některých teorií bychom jim měli dát šanci už jen z toho důvodu, že snižují chuť k jídlu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont