Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

22.02.2019 | Poměrně známou zeleninu spousta z nás ještě neochutnala, což je škoda, protože má mnoho blahodárných účinků.

Pozitivně působí na játra a žlučník, pomáhá při tvorbě i vylučování žluči, vylučování škodlivin z těla a také při detoxikaci jater. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu v těle, brání tvorbě ukládání cholesterolu v cévách, snižuje hladinu krevního cukru a výtažek z artyčoku se využívá i při léčbě alergických ekzémů.

Při zpracování artyčoku budete muset být ovšem velmi trpěliví. Jde vlastně o takový velký bodlák, který musíte pečlivě okrájet, abyste se dostali k srdíčku. Syrový se prakticky vůbec nepoužívá, proto je jeho příprava delší a je třeba ho trochu převařit. Artyčok může při přípravě dost ušpinit ruce, takže ho okrajujte raději v rukavicích nebo si ruce potřete citronovou šťávou.

Využití artyčoku v kuchyni je rozmanité. Ve své sterilované podobě se dává například na pizzu. Můžete jej i povařit (buď s kořením nebo jen tak) a přelít máslem. Hodí se také do polévky, salátu nebo na gril. Chutnat bude v těstovinách nebo zapečený se sýrem. Variant receptů, ve kterých se dá artyčok použít, je spousta. Artyčok seženete například na e-shopu Košík.cz.

Zkuste artyčoky s krevetami

Budete potřebovat: 300 gramů krevet. 1 limetu, chilli papričky, 100 g černých oliv, 1x rajčatové pyré, 1 stroužek česneku, 3 jarní cibulky, olivový olej, 4 artyčoky, 250 gramů cherry rajčátek, sůl, pepř, parmezán.

Příprava:

Artyčoky oloupejte, očistěte, pokrájejte na čtvrtky, dejte do vody a povařte do poloměkka asi půl hodiny. Poté je vyndejte a sceďte. Mezitím si utřete česnek v oleji, přidejte chilli papričky a na ochuceném oleji osmahněte krevety, přidejte k nim pokrájená rajčata a olivy a 2 lžíce pyré. Poté zakapuejte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Nakonec přidáme lístky artyčoku, promícháme a podáváme. Můžeme dozdobit hoblinami parmezánu. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

UVAŘTE SI S NÁMI: SMETANOVÉ KROUPOTO S HOUBAMI

02.01.2019 | Vyzkoušejte tradiční recepty, ale nechte se inspirovat i něčím novým. Recepty budou o to chutnější, když je doplníte výrobky oceněnými značkami kvality.

Pokuty za dvojí kvalitu budou platit obchodníci

20.05.2019 | Až padesátimilionovou pokutu za tzv. dvojí kvalitu potravin budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Čokoládo-kokosový dort, nepečený raz dva hotový

28.03.2019 | Máte chuť na sladkou tečku? Připravte si dort podle receptu pekařů a cukrářů Biopekárny Zemanka. Na ozdobui můžete použít i jejich čoko-kokosky, které dotáhnou chuť k dokonalosti.

Porce květnového čtení míří do sítě!

V prodeji již od 30. 4.