Ani mrazák není všemocný. Jídlo uchová maximálně rok

Ani mrazák není všemocný. Jídlo uchová maximálně rok

20.03.2014 Lidovky.cz

Mrazák je jedinečný vynález. Bohužel ani v něm nevydrží jídlo věčně. Někdy dokonce jen pár týdnů.

Po zimě je čas postupně začít vyprazdňovat mrazničky. Loňské ovoce či zeleninu zpracujte třeba do koláčů a uvolněte tak místo pro letošní úrodu. Budete si alespoň jistí, že vám někde v koutě nebudou strašit příliš dlouho zmrazené potraviny. Oblíbené ledové království totiž nedokáže oddálit dobu spotřeby do nekonečna. I na zmrzlině či mražených rybích prstech z obchodu je přece doporučené datum spotřeby.

Jídlo v mrazáku je vhodné skladovat maximálně jeden rok. Tato doba se však nevztahuje na všechny potraviny. Zatímco například mořské ryby nebo houby rok vydrží, slanina nebo omáčka ztrácí své vlastnosti již za čtyři týdny. Pokud budete v mrazáku uchovávat jídlo delší dobu, hrozí, že ho už poté nebude možno kvalitně zpracovat. Přijde o svou barvu, chuť či správnou konzistenci. Velice praktické je napsat vždy fixem na obal datum zmrazení, abyste měli přehled.

Doba trvanlivosti záleží na mnoha faktorech. Jedním je tuk. Čím více ho jídlo obsahuje, tím se doba vhodná pro pobyt v mrazáku snižuje. "Záleží také na tom, jak dobře jste jídlo zabalili a jak kolísá teplota v mrazáku," říká Aleš Rajchl z ústavu konzervace potravin ysoké školy chemicko-technologické v Praze. Je tedy třeba udržovat v boxu co možná nejnižší teplotu a otevírat ho co nejméně.

Jak dlouho je vhodné skladovat jídlo v mrazáku

Maso: 2 - 10 měsíců

  • tučné maso, jako je bůček nebo například kupované mleté maso, skladujte v mrazáku2 měsíce, po delší době začíná tuk šednout
  • libové maso vydrží 8 - 10 měsíců

Bylinky: 12 měsíců

  • při delším zmrazování ztratí svou chuť i aroma

Pečivo: 3 - 6 měsíců

  • vyndejte ho nejpozději tehdy, když se na něm začnou objevovat bílé skrvnky

Máslo: 6 měsíců

  • při delším skladování ztrácí svou typickou chuť

Mořské ryby a plody: 12 měsíců

Sladkovodní ryby:3 měsíce

  • po dlouhém pobytu v mrazáku se stávají blátem bez chuti

Tučné uzeniny: 1 měsíc

Libovější uzeniny: 2 měsíce

Vnitřnosti: 3 měsíce

Omáčky a pyré: 1 - 2 měsíce

Ovoce a zelenina: 8 - 12 měsíců

Houby: 12 měsíců

Zmrzliny: 12 měsíců

 

Co do mrazničky nepatří?

Podle Aleše Rajchla je možné zmrazit v podstatě cokoli, pokud člověku vyhovuje konzistence, kterou má jídlo po rozmražení. Přesto několik tipů: Do mrazáku určitě není vhodné dávat brambory nebo tropické ovoce (banány, avokádo, mango...). Z jejich konzistence byste po rozmražení asi nebyli nadšeni. Do mrazničky nepatří ani vodnatá zelenina (saláty, rajčata, okurky, papriky, cukety...), pokud z ní nechcete mít bláto. Chcete-li zeleninu přeci jen "uložit k ledu", nejprve ji před tím uvařte, nebo alespoň spařte v horké vodě nebo páře.

Nezmrazujte ani potraviny, které jsou ještě teplé, bez obalu nebo jinak zakonzervované. To platí i pro už jednou rozmrazené potraviny. V těch se mohou rozmnožit bakterie, které už druhým zmrazením nezničíte.

Právě obal je velice důležitý, aby nedošlo ke znehodnocení jídla. I pod bodem mrazu se z něj totiž stále odpařuje voda a probíhají v něm i jiné, i když hodně zpomalené procesy. Bez obalu potravina osychá a přispívá k namrzání stěn mrazícího boxu. Proto je vždy třeba zabalit vše minimálně do igelitového sáčku a vytěsnit z něj co největší množství vzduchu. Pokud chcete mít potraviny opravdu dobře chráněné, uložte je nejprve do hliníkové fólie, nebo použijte pytlíky dva. Dobře poslouží i plastové uzavíratelné krabičky, které dobře těsní.

Pokud chcete potraviny uchovat déle, zkuste je zavařit. "Taková jahodová zavařenina může vydržet i desítky let a nemělo by se s ní v zásadě nic stát," říká Rajchl. Obal však nesmí být nijak poničen. Většinou se lze o kvalitě přesvědčit také pouhým okem a přičichnutím. "Přesto bych doporučil, aby lidé dlouhodobě nic neskladovali. Dochází poté minimálně ke ztrátě vitamínů a dalších látek," dodává Rajchl. Varuje také před zmrazováním poravin, které obsahují hodně aromatických látek. Například vůně hub pronikne do každého koutu mrazáku.

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.