André Reinders: Tělo je jako motor, tak do něj nedávejte nekvalitní palivo...

André Reinders: Tělo je jako motor, tak do něj nedávejte nekvalitní palivo...

07.09.2021 Jana Čiháková

Naprosto vysportované tělo bez gramu tuku navíc a přísný pohled zastrašující nejednoho protivníka. To je jeden z největších průkopníků zápasů MMA v České republice André Reinders. Tento bývalý zápasník a současný trenér má na svém kontě celou řadu sportovních úspěchů, ke kterým mu pomohla zejména správná strava.

Existuje nějaké jídlo, které jste od dětství miloval?

Rozhodně si nemůžu na jídlo v dětství stěžovat, a to ani přestože to moje maminka neměla moc jednoduché, jelikož nás v mých dvou letech opustil můj otec. Maminka se tak musela hodně otáčet, aby nás dva sama uživila, a tak na nějaké vyvařovaní dobrot nebylo tolik času. Každopádně mi od ní vždy všechno chutnalo a zcela naplňuje známé rčení, že nejlepší je jídlo od maminky! (smích)

Jaký jste byl v dětství jedlík?

Velký. Maminka mi třeba dodnes připomíná, jak jsem byl schopný jako dítě spořádat třeba deset houskových knedlíků na posezení. Klidně samotných, bez omáčky. No a jak jsem postupně rostl a věnoval se sportu, tak bylo potřeba dost jíst, protože po pořádném a poctivém tréninku člověku vyhládne. Takže mamka byla v jednom kole a pořád nakupovala a vařila a nakupovala a vařila.

A Vy sám umíte vařit?

Ty základní věci jo. Dlouhé roky jsem žil sám, takže jsem si musel vařit. Při studiu na vysoké jsem hodně sportoval, takže jsem se musel dokázat postarat i o jídlo, abych do sebe dostal potřebné živiny, aby měl můj trénink smysl. Nešlo o nic, žádnou omáčku jsem v životě neuvařil, nic jsem nikdy neupekl, ale základní jídla typu maso a nějaká příloha jsem si připravoval často. Správná strava je pro sportovce zásadní, protože ovlivňuje i regeneraci po náročných trénincích. Já jsem výkonnostně sportoval od nějakých deseti let až do těch 33 let a většinu té kariéry jsem trénoval dvoufázově, tedy dvakrát denně.

Co Vy a syrové maso?

Dříve jsem hodně jedl hovězí tatarský biftek. Teď už nejím vepřové a hovězí maso vůbec, přesto jsem u syrového masa trochu zůstal. Jím opravdu čtyřikrát, pětkrát týdně sushi. Jsem přesvědčený, že maso je pro lidské tělo nesmírně důležité.

Vzpomínáte na nějakou kulinářskou specialitu, co jste v poslední době ochutnal?

Konkrétně ne, ale opravdu moc rád chodím do restaurací a ochutnávám nové kuchyně a zkouším nové věci. Poměrně často si zajdu do nějaké nové restaurace na kvalitní a chutné jídlo.

Jaký máte názor na různé druhy diet, například na sacharidové vlny?

Tak sacharidové vlny jsou opravdu dost náročnou dietou. Během své sportovní kariéry jsem je několikrát zkoušel a použil. Fungují, ale je to hodně náročné jednak na vůli a také i v tom, aby si člověk správně spočítal makro živiny, respektive sacharidy hlavně, které musí střídat v různých vlnách. Nelze to samozřejmě držet dlouhodobě! Obecně je důležité, aby se člověk udržoval v kondici optimální a racionální stravou, která obsahuje dostatek bílkovin, kvalitních tuků, komplexních sacharidů a potřebných makro živin. Zkrátka udržovat tělo v nějaké rovnováze tak, aby se netýral dietou, ale aby se cítil dobře a dodal tělu to, co potřebuje. Tělo je vlastně náš motor, kterému když dáme špatný a nekvalitní benzín, tak se brzy porouchá, a to určitě nikdo z nás nechce, protože zdraví máme jenom jedno. Takže pokud si má člověk na něčem zakládat, tak je to určitě kvalitní jídlo připravené z kvalitních surovin!

Ještě nedávno jste aktivně zápasil v MMA, dokonce máte titul profesionálního mistra Evropy. Čemu se věnujete nyní a jak se udržujete v kondici?

Mou hlavní činností je můj tým – Reinders MMA. Vytvořil jsem tým, který je u nás v České republice i na Slovensku unikátní a naprosto ojedinělý. Jde o největší tým profesionálních bojovníků, který čítá téměř třicet lidí. V minulém roce jsme i vyhráli titul Nejlepší tým Česko – Slovenska. Já jsem byl zároveň vyhlášen nejlepším trenérem. Snažím se pořád náš tým někam posouvat a hledat možnosti, jak být lepší a lepší.

A máte tedy nějaký konkrétní cíl pro letošní rok?

Letos jsem si dal trošku za cíl tu naši amatérskou část bojovníků také posunout dál, zaměřuji se hodně i na děti, které trénujeme. Obecně ten bojový sport je skvělou výchovou pro člověka do budoucna. Snažím se proto všem našim členům vytvořit dobré a kvalitní zázemí s kvalitními trenéry a vedením. Každý jedinec v našem týmu má svůj osobní cíl a já se jim snažím pomoci se k němu dostat, ať už je to profík, který se snaží bojovat o nějaké tituly anebo amatér, který to dělá jen pro to, že ho to baví a chce se rozvíjet po fyzické i mentální stránce.

Musíte mít i hodně fanynek. Na co Vás zvou na večeři?

Přiznám se, že to se mi ještě asi nestalo, že by mě fanynka pozvala na večeři. (Smích)

Text Martina Burda, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.