Americká akademie věd obhajuje geneticky upravené potraviny

Americká akademie věd obhajuje geneticky upravené potraviny

18.05.2016 ČTK

Autoritativní americká vědecká instituce se postavila za geneticky upravované potraviny, ale varovala, že předpovědi jejich propagátorů o řešení problémů s hladem nejsou opodstatněné.

Podle prohlášení americké Národní akademie věd, strojírenství a lékařství (NAS) geneticky upravené potraviny neohrožují zdraví lidí ani životní prostředí.

Díky novým genetickým technikám se podle amerických vědců rozdíl mezi upravenými a přírodními potravinami stírá. Kontrolní orgány by se proto měly zaměřit spíš na bezpečnost konečného produktu, než na proces jeho vytváření. Speciální označení geneticky upravených potravin není podle NAS zapotřebí z bezpečnostních důvodů, ale je odůvodněné s ohledem na sociální a kulturní hlediska.

"Výzkumný výbor dospěl k závěru, že nebyly nalezeny žádné rozdíly mezi geneticky upravenými a přírodními potravinami, které by naznačovaly vyšší riziko lidskému zdraví," prohlásil dnes na tiskové konferenci ve Washingtonu šéf výzkumného týmu Fred Goul. Předpovědi vyšší úrody se ale nenaplnily.

NAS je uznávanou vědeckou institucí, kterou v roce 1863 založil prezident Abraham Lincoln. Součástí nestátní, neziskové instituce se ve 20. století staly i akademie strojírenství a lékařství.

Kritici geneticky modifikovaných potravin s obsahem zprávy podle agentury AP nesouhlasí. Stěžují si, že výzkum financovala americká biotechnologická firma a jejími autory jsou údajně zaujatí vědci. Podle Marion Nestleové z Newyorské univerzity studie ukázala, jak málo je toho o geneticky modifikovaných potravinách známo. "Pokud má studie ukončit diskusi, pak se to nepovedlo," dodala.

Podle zpráv tisku jsou geneticky modifikované potraviny předmětem sporů mezi USA a Evropskou unií při jednání o dohodě TTIP o volném obchodu. Spojené státy napadají evropské principy ochrany spotřebitelů, které nyní obyvatele EU chrání před geneticky modifikovanými potravinami či masem s růstovými hormony, napsal počátkem května německý list Süddeutsche Zeitung.


Mohlo by vás zajímat

Češi vymysleli "steak v prášku". Nové superjídlo připravíte za pár vteřin, nepotřebujete nic jiného

27.01.2018 | Skupina sedmi Čechů vyvinula nové "superjídlo". Od konkurence se má lišit kvalitou i chutí, tvrdí.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.