8 potravin, kterým v lednici skutečně není dobře

8 potravin, kterým v lednici skutečně není dobře

21.10.2020 Jana Čiháková

Citrony, mrkev či rajčata. Co mají společného? Neměli bychom je uchovávat v ledničce, skladování v chladu jim totiž škodí. Rychleji se kazí, ztrácí chuť či klesne jejich kvalita. Které potraviny bychom tedy měly skladovat jinde?

1. Olivový olej
Olivovému oleji chlad vyloženě škodí. Při nízkých teplotách kondenzuje a houstne. Nejlepším místem je pro něj špíz, nebo tmavé místo na podlaze, kde je chladněji než na kuchyňské lince u sporáku.

2. Citrusy
Do lednice rozhodně nepatří citrony, pomeranče, pomela, limetky či grepy. V chladném prostředí totiž rychleji měknou a plesniví. Nejlépe jim bude v míse na kuchyňské lince, dejte ale pozor, aby v míse měly dostatek místa. Pakliže například na citrony položíte těžké pomeranče, plíseň vznikne také.

3. Avokádo
Pokud jste zakoupili avokádo, které ještě není zralé, neměli byste jej dávat do chladničky. Chlad totiž zrání zastaví. Do lednice patří pouze zralé avokádo, které v něm nebudete dlouho skladovat.

4. Česnek a cibule
Pakliže do lednice dáte česnek, začne vám klíčit, nebo zplesniví. V chladničce zplesniví a změkne také cibule. Ta by měla být sice uchovávána na chladnějším místě, ale rozhodně ne v igelitovém pytlíku.

5. Rajčata
Do ledničky také určitě nedávejte rajčata, ztratila by chuť. Chladný vzduch zabrání procesu zrání stejně jako u avokáda, díky tomu také „zmizí" jejich chuť. Navíc se změní i konzistence, rajčata skladovaná v ledničce jsou moučná.

6. Brambory
I brambory patří do chladu, ale ne takového, který je v ledničce. Větší zima než třeba ve špajzu či sklepu bramborám škodí. Bramborový škrob se totiž při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy. Nejlépe je bramborám v papírovém sáčku v temném a chladném místě.

7. Nakládané okurky
Dávat nakládané okurky do lednice je zbytečné. Konzervační látky obsažené v láku jsou dostatečně silné, aby okurky vydržely i tři roky. Skladovat byste je ale měli na tmavém chladnějším místě.

8. Okurky a mrkev
Okurky mají rády pokojovou teplotu, takže lednice není vhodným místem pro jeho zachování. To samé platí pro mrkve. I ty snesou pokojové teploty, v lednici se často „scvrknou" a změknou.



Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.