7 překvapivých faktů o jídle, o kterých jste neměli ani ponětí

7 překvapivých faktů o jídle, o kterých jste neměli ani ponětí

20.10.2021 LEA RAIF, SHUTTERSTOCK

Potraviny neumí jen nasytit, ale i pobavit nebo třeba překvapit. Věděli jste například, že se můžete stát titulovaným specialistou na „hamburgerovědu“ nebo třeba, že medem se dá balzamovat tělo?

Hamburgerologie se dá studovat

McDonald’s loni oslavil 80. narozeniny. Za ta léta vybudovala po světě nejen lásku k hamburgerům, ale třeba i univerzitu, kde se dají hamburgery studovat, po třech letech studia zde skutečně získáte bakalářský titul v oboru hamburgelogie. Ještě zajímavější je fakt, že úplně první hamburgerovou univerzitu, „University of Hamburger“ vybudoval na západním předměstí Chicaga ve státě Illinois v roce 1961 Ray Kroc, syn československých emigrantů. Dnes můžete hamburgelogoii studovat ve více světových metropolích, ale dostat se tam je složitější než dostat se na prestižní univerzity typu Cambridge nebo Harvard. Například v Šanghaji uspěje pouze 1 procento uchazečů.

Pobyt na slunci je nejlepší dieta

Slunce ovlivňuje chuť k jídlu, vylučování hormonů, spánkový rytmus i naši náladu. Sluneční světlo stimuluje sekreci hormonu zvaného serotonin, který přispívá k pocitu pohody a štěstí. Během dne lidský mozek vylučuje větší množství tohoto hormonu, který se v noci „promění“ v melatonin, hormon regulující spánek a bdělost. Když je slunečního světla málo, tělo se snaží kompenzovat tento nedostatek látkami, které způsobují potěšení. Kofein a cukr, které konzumujeme během dne, stimulují sekreci serotoninu, zatímco alkohol dokáže jeho produkci stimulovat večer.

Včelí med je jedním z nejlepších konzervantů

Med je jediná potravina, která se nikdy nezkazí; to ale za podmínky, že obsahuje méně než 18 % vody. V opačném případě hrozí jeho zkvašení. Konzervační účinky medu znali již ve starověku a používali jej mimo jiné i k balzamování těl. Med obsahuje téměř všechny látky potřebné k udržení života, teoreticky by se na něm dalo i přežít. Kromě sacharidů, kterých má zdaleka nejvíc, jsou to také enzymy, vitamíny, minerální látky a voda. Med v kombinaci se skořicí pomáhá proti vysokému cholesterolu, při infekci močového měchýře i – možná paradoxně – proti bolesti zubů. Pro vyprodukování 1 kilogramu medu uletí včely vzdálenost odpovídající čtyřem cestám kolem světa. Znamená to také „ochutnávku“ asi 4 milionů květů. Propolis, směs včelího vosku, pryskyřičných látek, balzámů a éterických olejů, může být v některých případech účinnější než některá antibiotika.

Už v těhotenství se určují chuťové preference dítěte

Schopnost rozeznávat chutě se začíná vyvíjet okolo 14. týdne těhotenství. Plod je už tehdy schopen vnímat chuť. Čichové orgány jsou na tom ještě lépe, funkční bývají už od 10. týdne. Polykání plodové vody roste s její sladkou chutí a slábne, když má hořkou nebo kyselou chuť. „Během těhotenství získává plod informace z okolního světa prostřednictvím plodové vody. Matka tak už v prenatálním věku svého potomka má šanci ovlivnit jeho chuťové preference v budoucnu“, vysvětluje docent Richard Rosenkranz z Kansaské státní univerzity.

Potraviny s údajnou zápornou hodnotou kalorií neexistují

O některých jídlech se tvrdí, že jejich konzumací spálíte více kalorií, než získáte. Jsou to často potraviny s vysokým obsahem vody. Mezi klasické příklady tzv. „kaloricky negativních potravin“ patří například celer, mrkev, zelený salát, grapefruit, okurka či brokolice. Pravda to tak docela není. Na základě studie se zjistilo, že tělo si zachová cca 50 % získaných kalorií. Nicméně i když tato jídla nejsou ve skutečnosti „negativně kalorická“, jejich konzumace vám přesto teoreticky může pomoci shodit nadbytečná kila. Museli byste jich ale sníst extrémní množství (třeba v případě celeru skoro 13 kg). Vědci se proto přiklánějí označovat tento druh potravin spíše jako jídlo se schopností snížit množství přijatých kalorií, protože jejich konzumace ve větším podpoří nižší příjem kalorií jinde. A to je při hubnutí žádoucí. Ve skutečnosti neexistuje žádné „kouzelné“ jídlo, které by vám pomohlo okamžitě zhubnout.

Kokosová voda nahradí krevní plazmu

Kokosová voda platí za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Vzniká ještě před tím, než začne mladý kokos vytvářet bílou dužinu, zatímco kokosové „mléko“ se vyrábí právě z této dužiny a obsahuje tuk. Kokosová voda je velmi populární také mezi sportovci, přirovnává se k elixíru mládí a považuje za sexuální stimulant. Podněcuje cirkulaci vody v těle a díky vysokému obsahu draslíku zlepšuje krevní oběh. Za pozornost stojí také obsah kinetinu, hormonu podporujícímu dělení buněk, který působí proti stárnutí. Kokosová voda v ořechu je přirozeným způsobem sterilní, protože se do ořechu dostává složitou cestou skrze vlákno, což je skvělá filtrace. Kokosová voda je navíc tzv. izotonický nápoj a je téměř identická s lidskou krevní plazmou (tekutá část krve, u mužů tvořící 54 % a u žen 59 % jejího objemu). Během války v Pacifiku měla být kokosová voda využívána jako krevní transfúze pro zraněné vojáky. Rizikový je však v tomto smyslu vysoký podíl draslíku a vápníku.

Diamanty z burákového másla vyrobit lze, ale…

Na internetu koluje několik videí, která tvrdí, že lze v domácím prostředí z uhlí a burákového másla vyrobit diamant. Jak se říká, na každém šprochu pravdy trochu, ale… V roce 2014 sice proběhl netradiční laboratorní experiment, kdy se diamant z burákového másla skutečně vyrobit podařilo. Bylo to ovšem za velmi specifických podmínek s využitím extrémního tlaku a teploty. Povedlo se to v roce 2014 německému geologovi Danu Frostovi. Ani tak to však na velké zbohatnutí nevypadá, protože vytvořit diamant o průměru 2 milimetry by trvalo předlouhé týdny.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.