7 kliček nepoctivých výrobců, které by měl znát každý spotřebitel

7 kliček nepoctivých výrobců, které by měl znát každý spotřebitel

30.01.2019 | Vidina co největšího zisku je pro některé výrobce důležitější než jeho spotřebitelé. Fakt poměrně krátkozraký, přesto některým stojí za odhození studu a strachu z přistižení stranou. Co jako spotřebitel můžete udělat, abyste nesedli nekalým praktikám na lep? V první řadě se informujte, jakými cestami vás výrobci mohou obelhat. Jedině tak totiž máte možnost lež odhalit a upozornit na ni kontrolní úřad.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce definuje podvody v oblasti potravin jako „uvádění na trh takových potravin, u kterých se zjištěná vada týká samé podstaty, charakteru nebo původu potraviny, včetně zásadních porušení požadavků právních předpisů na jakost potravin. Existuje několik způsobů, na které můžete v reálném životě narazit. A my vám představíme nejčastější a nejzávažnější z nich.

1. Zdraví ohrožující látky v potravinách

Ohrožení zdraví spotřebitele je neodpustitelné a pokud se ho výrobce, ať už vědomě či nevědomě, dopustí, hrozí mu vysoké tresty odnětí svobody. V roce 2008 začali čínští farmáři a zpracovatelské firmy přidávat do mléka melamin. Mléko totiž ředili vodou a potřebovali tak zamaskovat nedostatečný obsah bílkovin. Zdravotní komplikace mělo údajně 300 000 čínských dětí a 8 jich nepřežilo. Podobný případ se nevyhnul ani České republice. Jistě si pamatujete nedávnou kauzu s alkoholem obsahujícím metanol, po jehož požití zemřelo téměř padesát osob. Je neuvěřitelné, jaké hranice jsou výrobci ochotni překročit kvůli vidině vyššího zisku.

2. Nepovolené suroviny pro určité druhy potravin

V některých případech výrobci napomáhají svým produktům tak, že do jejich složení přidávají suroviny nepovolené pro daný výrobek. Nejčastěji šizenou komoditou je med, který spadá pod zcela přírodní potraviny a tím pádem do něho nesmí být přidávány cukry nebo cukerné roztoky. Přesto je med tímto způsobem v mnoha případech nastavován. Pokud zabrousíme do prostřední doplňků stravy můžeme narazit na produkty obsahující léčebné látky, které jsou povoleny k použití pouze v léčivech. V nedávné době se jednalo o doplněk stravy VigRX Plus podporující erekci, který obsahoval látku sildenafil. Ta je však povolena pouze v léčivech a přípravky obsahující sildenafil může dávkovat jen lékař.

3. Nepřesné informace na etiketě

S růstem životní úrovně ve vyspělých zemích začínají lidé řešit kvalitu potravin, za něž si také rádi připlatí. Důležitým faktorem se pro mnohé stává např. informace, jak vysoký obsah masa mají masné a uzenářské výrobky. Bohužel není výjimkou, že výrobce na etiketě uvádí tento obsah ve vyšších hodnotách, než jaká je skutečnost. Podobné je to s obsahem soli nebo třeba tuku. Dalším příkladem jsou džemy, u nichž existují přesné jakostní požadavky na minimální hmotnostní podíl ovoce. Přesto jsou odhalovány výrobky, které nárok nesplňují nebo v nichž je tento podíl nahrazen levnějším druhem ovoce. Jako spotřebitel nemáte příliš velkou šanci falšování pouhým okem odhalit a usvědčení viníka tak závisí na kontrolních úřadech.

4. Zamlčování důležitých informací na etiketě

Každý výrobek musí být označen etiketou, která musí zahrnovat nejen složení a původ potraviny, ale v některých případech také takové faktory jako je použitá technologie. Mluvíme např. o ionizačním záření, kterým bývají ošetřovány potraviny jako koření a sušené bylinky. Ionizační záření je alternativou použití fumigantů a zamezuje vzniku nežádoucích kontaminací. Odborníci tvrdí, že je tato technologie zdraví nezávadná, přesto jde stále ještě o otevřené téma a spotřebitelé mají mít možnost se rozhodnout, zda takto ošetřené potraviny chtějí kupovat či nikoliv.

5. Zneužití názvu

Častým nešvarem výrobců je označování potravin líbivým názvem, který však neodpovídá původu potraviny. Na pultech obchodů tak seženete švýcarský sýr, který byl vyroben v Polsku nebo třeba parmskou šunku z Německa. Podobné je to s označováním potravin dle použitých surovin. Příkladem může být všemi známá limonáda malinovka, která má však jeden háček - neobsahuje žádnou malinu. Správné označení by v tomto případě mělo znít „limonáda s příchutí maliny“, protože aroma je zde dodáváno dochucovadly namísto ovocem.

6. Manipulace s datem použitelnosti potravin

Podvodů s datem spotřeby se dopouštějí spíš než výrobci velkoobchodní prodejci. Jejich motivace je snadno odhalitelná. Proč neprodat prošlé výrobky, když se na nich dá ještě něco vydělat? Jakmile výrobkům projde lhůta spotřeby, je na obalech tato důležitá informace přepisována či přelepována buď datem novým, nebo třeba nálepkou o slevě zboží. V některých případech jsou etikety dokonce odstraňovány.  

7. Klamavá reklama

Reklama je důležitým nástrojem prodeje produktů. Jeho prostřednictvím mohou výrobci spotřebitelům sdělit výhody výrobku a motivovat je tak k jeho koupi. Reklama zároveň nabízí prostor pro manipulaci s informacemi, mlžení a lži. Nejčastěji řešenou komoditou jsou doplňky stravy, u nichž reklama slibuje výživové, zdravotní či dokonce léčebná tvrzení. Tyto informace jsou však právními předpisy u potravin zcela zakázány, povoleny jsou pouze v případě léčiv.

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Restaurace klamou spotřebitele o původu masa: Jména hříšných podniků odtajněna

14.02.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v Česku před dvěma dny tři restaurace, v nichž majitel klamal zákazníky a uváděl jiný původ hovězího, než byla skutečnost. A další přibyly...

Za kolik si dáme biftek a najdeme jej vůbec v regálech?

22.02.2019 | Zdražení hovězího masa v obchodech by nemělo hrozit, možná se sníží nabídka. Na dotaz ČTK to dnes uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v souvislosti s kauzou salmonel v polském hovězím mase a se zavedením mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího do ČR.

Maso nakažené salmonelou je pod kontrolou!

21.02.2019 | Dovozci musí od dnešního dne veškeré hovězí maso z Polska zkontrolovat v certifikované laboratoři.

Únorové číslo CZ TEST je právě v prodeji

O potravinách koluje mnoho mýtů a polopravd. V únorovém čísle Vám proto nabídneme trochu jiný pohled na věc a některé z nich uvedeme na správnou míru.