6 receptů, které nebudete chtít přestat vařit

6 receptů, které nebudete chtít přestat vařit

08.09.2021 Jana Čiháková

Máme pro vás šest skvělých receptů, které si nejde neoblíbit. Přesvědčte se sami, čeká vás neotřelé propojení chutí!

Zelňačka

Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé. 

Počet porcí: 5

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: **

Ingredience:

1 balíček bílého kysaného zelí

1 litr zeleninového vývaru

2 brambory

2 nožičky oblíbené klobásy

100 ml 33% smetany ke šlehání

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce másla

2 lžíce mleté sladké papriky

2 bobkové listy

2 kuličky nového koření

3 kuličky pepře

1/2 lžíce cukru krupice

sůl

zakysaná smetana k servírování

TIP! Ještě nemáte „tu svoji“ oblíbenou klobásu? Zkuste třeba hovězí klobásu ze Zemědělského družstva Kokory, která letos získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji. V Karlovarském kraji v této soutěži uspěla pikantní klobása se sýrem od společnosti Karlovarské uzeniny s.r.o. Na Ústecku v tomtéž klání zabodovala jehněčí klobása z PRŠUTÉRIE Chovaneček s.r.o. Pro fajnšmekry má výrobce PROMINENT CZ s.r.o. připravenou klobásu s medvědím česnekem, která zase zvítězila na Liberecku.

Postup:

  1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
  2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
  4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
  5. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.

Vepřové kotlety na hruškách 

Co roční období, to jiné suroviny i chutě. Na podzim je všude kolem spousta zimních jablek a hrušek. A právě na hruškách jsme upekli vepřové kotlety, protože vepřové si se sladkými  hruškami mimořádně rozumí. Na maso v této úpravě je navíc v chladnějším počasí daleko větší chuť, co myslíte? Voní po rozmarýnu a nejlépe se hodí k bramborám nebo rýži.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 35 minut

Náročnost: **

Ingredience:

4 vepřové kotlety

200 ml kuřecího vývaru

1 lžíce dijonské hořčice

3 hrušky

1 červená cibule

čerstvý rozmarýn

čerstvá šalvěj

1 lžíce kmínu

slunečnicový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

TIP! Kotlety jsme restovali na červené cibuli ze Zemědělského družstva Všetary, které patří mezi tři největší producenty cibule v Evropě. Všetarské cibule, červené i žluté, získaly značky kvality Klasa.

 

Postup:

  1. Kotlety z obou stran osolte a opepřete a z obou stran je také opečte v hluboké pánvi na slunečnicovém oleji – z každé strany cca 4 minuty. Poté je z pánve vyjměte.
  2. Do pánve dejte na plátky pokrájené hrušky a nakrájenou cibuli. Ingredience orestujte, osolte a opepřete a přidejte bylinky a kmín.
  3. Do směsi přidejte vývar smíchaný s hořčicí a nechte ho krátce provařit.
  4. Poté do pánve opět vložte kotlety a nechte vše na mírném plamenu probublávat cca 5 minut.

Bramborová omeleta na pivě s klobáskou

Brambory, jednu z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších tuzemských surovin, opěvovala i Magdaléna Dobromila Rettigová. A my je opěvujeme také! Aby ne, když z nich lze během chvíle vykouzlit jednoduché a opravdu chutné pokrmy. Tentokrát jsme se pustili do bramborové omelety na pivě s klobáskou, se kterou brambory chutnají také skvěle. Věděli jste, že klobásy u nás mají dlouhou tradici? V českých zemích je vyráběli uzenáři, kteří byli od  13. století ve stejném cechu s řezníky. Na venkově se připravovaly také podomácku a řada lidí je doma vyrábí i dnes.

Počet porcí: 4–5

Doba přípravy: 1 hodina

Náročnost: **

Ingredience:

500 g brambor

3 dl tmavého piva

2 cibule

2 ostré klobásy

2 stroužky česneku

6 vajec

petržel kudrnka

slunečnicový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

TIP! Omeletu jsme „zalili“ jedním z letošních vítězů v soutěži Regionální potravina v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kujebák Malvaz 13% od Marka Mandíka z Měšťanského pivovaru ve Vysokém Mýtě KUJEBÁK je speciální třináctistupňové nefiltrované a nepasterované tmavé pivo bavorského typu. Vyzkoušet můžete i Medový Ležák Kynšperský zajíc 12%, který zaujal v téže soutěži i kategorii v Karlovarském kraji. Další možností je Pacholek – polotmavý ležák 12 z Vesnického pivovaru OHRADA s.r.o.

Postup:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku. Osolte je, opepřete a zalijte je pivem. Nechte je péct při 200 °C, dokud nezměknou.
  2. Cibuli a klobásy nakrájejte na kolečka a s prolisovaným česnekem orestujte na oleji.
  3. Všechny suroviny poté smíchejte v míse s vejci, osolte je a opepřete a přeneste do pánve s nepřilnavým povrchem.
  4. Pečte na mírném plamenu dozlatova, pak vše zasypte petrželkou.

Ovesný pohárek s podzimním ovocem 

Přemýšlíte nad podzimní svačinou? Pokud máte pár minut, pár základních surovin, nebo dokonce zahradu s ovocnými stromy a ořešáky, máme pro vás skvělý tip! Že to zní dobře? Také to moc dobře chutná. Připravte si jablka, hrušky, ořechy, vločky, med a zakysanou smetanu a sytá svačinka plná vitaminů je na světě během několika minut. TIP! Ovesný pohárek hravě připraví i vaše děti. Když jimi naplníte uzavíratelné skleničky, můžou si je nosit i na přestávku do školy.

Počet porcí: 2–4

Doba přípravy: 15 minut

Náročnost: *

Ingredience:

200 ml zakysané smetany

150 g ovesných vloček

2 jablka

1  hruška

hrst vlašských ořechů

med na zakápnutí 

TIP! Jaké zvolit vločky? S BIO jemnými ovesnými vločkami od Country Life neuděláte chybu 

Postup:

  1. Vločky namočte na 10 minut do vody a pak slijte.
  2. Hrušku a 1 ½ jablka oloupejte a rozmixujte společně se zakysanou smetanou.
  3. Směs smíchejte s vločkami a dejte do sklenice nebo mističky.
  4. Půlku zbylého jablka naklaďte na směs a zasypte ořechy. Zakápněte medem dle chuti. 

Kapustový salát s ořechy a rozinkami

Kapusta je velmi zdravá košťálová zelenina, která je však neprávem dosti opomíjená. Na nesprávně upravenou kapustu ve školních jídelnách mnozí nezapomněli dodnes, přestože „brukev“ může chutnat opravdu skvěle a má vynikají vlastnosti. Obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K a také mnoho vlákniny a minerálů. Pomáhá například snižovat cholesterol a má příznivé účinky na žaludek, játra a trávení. Navíc se snadno zpracovává a dá se připravit na mnoho způsobů. Můžete ji vařit, smažit, dusit, zapékat nebo pařit, mějte ale na paměti, že syrová se nejí. Sluší jí i salátová úprava, do které jsme se pustili my. Zkuste ji s  jogurtem, ořechy a rozinkami, budete překvapení, jak dobré to je!

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: *

Ingredience:

500 g růžičkových kapustiček

1 červená cibule

3 hrsti rozinek

1 hrst vlašských ořechů

1 hrst lískových ořechů

200 g bílého jogurtu

šťáva z ½ citronu

sůl

čerstvě mletý pepř

 TIP! Hledáte rozinky s označením BIO? Zkuste ty od společnosti Bonitas, vřele je doporučujeme.

 Postup:

  1. Propláchnuté kapustičky rozeberte na listy, nebo je pokrájejte na plátky. Prolijte je ještě jednou, tentokrát vroucí vodou.
  2. Promíchejte citronovou šťávu s jogurtem, osolte ji a opepřete.
  3. Cibuli nakrájejte na tenké plátky, smíchejte v míse s kapustičkami a přidejte ořechy a rozinky.
  4. Vše promíchejte s jogurtovou směsí.

Jablková bábovka

Kynutá, třená, piškotová, kakaová, mramorová, hrníčková, šlehačková, tvarohová, pudinková, olejová, maminčina, babiččina, domácí... Osvědčených receptů na bábovku, která představuje jeden z našich nejoblíbenějších, doma připravovaných dezertů, existuje celá řada. Předáváme si je z generace na generaci, sbíráme je po návštěvách a myslíme si, že „ta naše“ je stejně ta nej. My jsme upekli bábovku z jablek, tvarohu, protože tahle kombinace je dle nás na podzim jako dělaná, zvlášť servírovaná se zakysanou smetanou a teplým kakaem. 

Počet porcí: 8–10

Doba přípravy: 90 minut

Náročnost: **

Ingredience:

300 g polohrubé mouky

250 g plnotučného tvarohu

250 g cukr krupice

200 g másla

4 vejce

4 velká kyselejší jablka

1 prášek do pečiva

100 ml mléka

1 vanilkový cukr

2 lžíce Tuzemáku

sůl

zakysaná smetana k podávání

TIP! Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Je vítězem soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji a chutná skvěle.

Postup:

  1. Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte je.
  2. Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva.
  3. Dále přidejte Tuzemák, mléko a tvaroh.
  4. Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně s jablky ke směsi.
  5. Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečte cca 45 minut na 170 °C.
  6. Podávejte se zakysanou smetanou.

Zdroj archiv (2019), zaservisováno via PR, úvodní foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Čtyři nové recepty, které si chcete přidat do kuchařky!

25.10.2021 | Dochází vám inspirace v kuchyni? Přicházíme právě včas s netradičními, ale výtečnými recepty. Dejte si hummus, připravte karbanátky z červené čočky, vsaďte na tradiční staročeský recept - houbového kubu, nebo se pusťte do jehněčího.

Nealko drinky a navíc podle filmů. To potřebujete zkusit

03.08.2021 | Míchané nealkoholické drinky jsou tou nejlepší variantou pro letní dny. Mattoni jako partner filmového festivalu v Karlových Varech představuje dva nové, jež nezapřou inspiraci filmem.

Umíte si vybrat kus kvalitního vepřového? Tipy přímo od profíka

24.11.2021 | Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont