6 květin, které se vyplatí pustit do kuchyně

6 květin, které se vyplatí pustit do kuchyně

15.01.2019 | Taky si nedovedete představit vaření bez svěžích bylinek? Pak popusťte fantazii ještě o kousek dál, a vyzkoušejte jedlé květy. Pokrmy jimi můžete skvěle dochutit. Víte třeba, že pampeliška dodá jídlu grády, zatímco begónie se postará o ovocnou vůni?

Některé květiny si můžete i snadno vypěstovat v nádobkách: "Vhodné jsou květy hvozdíku zahradního, lichořeřišnice, měsíčku lékařského, pampelišky, růže, violky, begonie, fuksie, mečíku, popence, máku, aksamitníku, brutnáku, sedmikrásky a samozřejmě květy bylinek – šalvěje, yzopu, saturejky, pažitky, tymiánu a řady dalších,“ vyjmenovává Lucie Šefrna, zakladatelka Bylinkofestu. Květy je možné přidávat do čajů, nápojů, polévek, salátů, ozdobit jimi dezerty, sýry, zmrzlinu. Nakládají se do oleje a octa, který tak získá specifickou chuť. Je možné je smažit, nebo jimi ovonět třeba cukr.

1. BEGÓNIE

Begónie jsou krásné okrasné květiny, které hýří barvami a mají navíc i zajímavou ovocnou příchuť. Díky tomu se hojně využívají i při vaření. Okvětní lístky se nejlépe hodí do ovocných i zeleninových salátů, kterým dodají luxusní chuť i atraktivní barevnost, až se sliny sbíhají.

2. KARAFIÁT

Okvětní lístky karafiátu mají kořenitou a sladkou vůni. Jak je servírovat? Před použitím odstraňte bílou část okvětních lístků, ty mají totiž nahořklou chuť. Okvětní lístky jsou vhodné pro výrobu sirupu, je možné je přidat do ovocných salátů, ovocných šťáv i do vína.

3. MACEŠKA

Maceška je sladce vonící květina. Používá se nejen jako dekorace na talíři, ale přimíchává se i do letních salátů. Přes zimu si zkuste vytvořit jedlou dekoraci v podobě mražených květů, stačí květy potřít bílkem, posypat jemným krystalovým cukrem a nechat zaschnout.

4. ORCHIDEJ

Orchidej je krásná kytka, která navíc i skvěle chutná. Přidat ji můžete do salátů nebo třeba partnera překvapit tím, že květ vložíte do skleničky se šampaňským. Tato kombinace vypadá luxusně a navíc kytku poté můžete sníst.

5. RŮŽE

Obsahuje velké množství vitaminu C a zachovává si ho i po usušení. Dají se z ní připravit osvěžující nápoje. Okvětní lístky růží ozdobí a vylepší chuť všem druhům dezertů. Dále se mohou přidávat do ovocných šťáv a k přípravě růžového sorbetu.

6. PAMPELIŠKA

Pampelišky jsou plné antioxidantů a minerálů, obsahují hlavně velké množství draslíku. Rostliny jsou sice hořké, ale pikantně okoření salát. Výborný je také pampeliškový sirup. Pampeliška se přidává i do čajových směsí.

Vše o květinách, o jejich pěstování i využití je možné se dozvědět na jarním ročníku veletrhu FOR DECOR &HOME, který se koná 17. – 19. ledna 2019 na výstavišti v Praze - Letňanech. Na jednom místě najdete inspiraci i odborné poradenství.





PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Čas na očistu! 6 druhů zeleniny, díky kterým se budete cítit fit

14.03.2019 | Existuje celá škála reklam, které nás nabádají ke koupi detoxikačních směsí. Přitom stačí jen zajít do obchodu a koupit kvalitní zeleninu.

Mýty o ovoci a zelenině: Špenát plný železa i pomeranče lepší než antibiotika?

16.04.2019 | Nových, vědecky podložených informací o zelenině, ovoci a luštětinách přibývá. Přesto o nich ještě stále koluje mnoho mýtů a polopravd.

Kontroly farmářských trhů jsou v plném proudu

05.04.2019 | Na počátku jara, kdy začíná po celé ČR sezóna farmářských trhů, zaměřuje Státní veterinární správa (SVS) své kontroly také na tento způsob prodeje.