6 květin, které se vyplatí pustit do kuchyně

6 květin, které se vyplatí pustit do kuchyně

15.01.2019 | Taky si nedovedete představit vaření bez svěžích bylinek? Pak popusťte fantazii ještě o kousek dál, a vyzkoušejte jedlé květy. Pokrmy jimi můžete skvěle dochutit. Víte třeba, že pampeliška dodá jídlu grády, zatímco begónie se postará o ovocnou vůni?

Některé květiny si můžete i snadno vypěstovat v nádobkách: "Vhodné jsou květy hvozdíku zahradního, lichořeřišnice, měsíčku lékařského, pampelišky, růže, violky, begonie, fuksie, mečíku, popence, máku, aksamitníku, brutnáku, sedmikrásky a samozřejmě květy bylinek – šalvěje, yzopu, saturejky, pažitky, tymiánu a řady dalších,“ vyjmenovává Lucie Šefrna, zakladatelka Bylinkofestu. Květy je možné přidávat do čajů, nápojů, polévek, salátů, ozdobit jimi dezerty, sýry, zmrzlinu. Nakládají se do oleje a octa, který tak získá specifickou chuť. Je možné je smažit, nebo jimi ovonět třeba cukr.

1. BEGÓNIE

Begónie jsou krásné okrasné květiny, které hýří barvami a mají navíc i zajímavou ovocnou příchuť. Díky tomu se hojně využívají i při vaření. Okvětní lístky se nejlépe hodí do ovocných i zeleninových salátů, kterým dodají luxusní chuť i atraktivní barevnost, až se sliny sbíhají.

2. KARAFIÁT

Okvětní lístky karafiátu mají kořenitou a sladkou vůni. Jak je servírovat? Před použitím odstraňte bílou část okvětních lístků, ty mají totiž nahořklou chuť. Okvětní lístky jsou vhodné pro výrobu sirupu, je možné je přidat do ovocných salátů, ovocných šťáv i do vína.

3. MACEŠKA

Maceška je sladce vonící květina. Používá se nejen jako dekorace na talíři, ale přimíchává se i do letních salátů. Přes zimu si zkuste vytvořit jedlou dekoraci v podobě mražených květů, stačí květy potřít bílkem, posypat jemným krystalovým cukrem a nechat zaschnout.

4. ORCHIDEJ

Orchidej je krásná kytka, která navíc i skvěle chutná. Přidat ji můžete do salátů nebo třeba partnera překvapit tím, že květ vložíte do skleničky se šampaňským. Tato kombinace vypadá luxusně a navíc kytku poté můžete sníst.

5. RŮŽE

Obsahuje velké množství vitaminu C a zachovává si ho i po usušení. Dají se z ní připravit osvěžující nápoje. Okvětní lístky růží ozdobí a vylepší chuť všem druhům dezertů. Dále se mohou přidávat do ovocných šťáv a k přípravě růžového sorbetu.

6. PAMPELIŠKA

Pampelišky jsou plné antioxidantů a minerálů, obsahují hlavně velké množství draslíku. Rostliny jsou sice hořké, ale pikantně okoření salát. Výborný je také pampeliškový sirup. Pampeliška se přidává i do čajových směsí.

Vše o květinách, o jejich pěstování i využití je možné se dozvědět na jarním ročníku veletrhu FOR DECOR &HOME, který se koná 17. – 19. ledna 2019 na výstavišti v Praze - Letňanech. Na jednom místě najdete inspiraci i odborné poradenství.





PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

22.02.2019 | Poměrně známou zeleninu spousta z nás ještě neochutnala, což je škoda, protože má mnoho blahodárných účinků.

Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

16.08.2018 | Výroba zmrzliny v České republice v loňském roce přesáhla 44 milionů litrů, čímž se přiblížila rekordu z roku 2004, kdy se vyrobilo skoro 46 milionů litrů.

Fenomén prázdné lednice: Proč se 50 % Čechů dívá do chladničky častěji než na televizi?

21.02.2019 | Určitě to také znáte – přijdete k ledničce, po otevření do ní minutu zíráte, abyste ji následně opět zavřeli bez vyjmutí jakékoliv potraviny. Oč jde?

Únorové číslo CZ TEST je právě v prodeji

O potravinách koluje mnoho mýtů a polopravd. V únorovém čísle Vám proto nabídneme trochu jiný pohled na věc a některé z nich uvedeme na správnou míru.