5 tipů, díky kterým poznáte kvalitní olivový olej

5 tipů, díky kterým poznáte kvalitní olivový olej

11.09.2020 | Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

<

Označení extra panenský neboli extra virgin vzbuzuje ve spotřebiteli pocit, že jde o výjimečný výrobek. Pojem extra panenský označuje olivový olej, který byl vyroben tradičním způsobem, tzv. mechanickým lisováním za studena a jehož kyselost nepřekračuje 0,8 %. Pokud byl olivový olej lisován mechanicky a má aciditu v rozmezí 0,8 % až 2 %, je označován jako „panenský“.  Zbytek jsou oleje nepanenské, z pokrutin. 

Olivový olej v plastu nemůže být dobrý

Tmavá láhev chrání olivový olej před nežádoucím světlem, které může zhoršit senzorické vlastnosti olivového oleje. Špičkoví výrobci olej uchovávají v nerezových tancích pod ochrannou atmosférou a lahvují jej do tmavých lahví až před expedicí. Alternativou k tmavé láhvi mohou být ještě plechové nádoby. Do plastu dobrý olivový olej opravdu nepatří.

Výroba kvalitního olivového oleje má svá pravidla a staletí osvědčené postupy, je to komodita, která má svou cenu. V západní Evropě se dobrý olivový olej prodává od 10 EUR a prémiový olivový olej od nejlepších výrobců v rozmezí 20-30 EUR za 500 ml.

Nechtějte směs olivových olejů pocházejících z EU

Tímto označením říká výrobce svému zákazníkovi, že jeho nákupčí projeli Evropu a nakoupili ten nejlacinější olivový olej, který mohli. Je to typický postup pro hromadnou průmyslovou výrobu. Olivové oleje se nakoupí od různých producentů, z různých lokalit, různé kvality, různých odrůd a různé úrovně zpracování. Firma vyrábějící masovou produkci tyto vstupní suroviny smíchá a požadované chuti dosáhne pomocí aditiv a chemických úprav. Pravděpodobně to byl olej vyrobený mechanickým lisováním, ale zpravidla je to olej nevalné kvality. V některých případech dochází i k míchání olivového oleje s jinými rostlinnými oleji.

Nejlepší je olej z oliv sklízených v říjnu

Špičkový výrobce prémiových extra panenských olivových olejů sklízí olivy v říjnu. Olivy jsou zpravidla jasně zelené (záleží na odrůdě), správně zralé, v nejlepší kondici a farmáři se snaží sklidit vše co nejrychleji, ideálně do 14 dnů od zahájení sklizně. Z olivových hájů putují olivy okamžitě do mlýna a nejpozději do 24 hodin jsou vylisované na olej. Takto vzniká olivový olej nejlepší kvality. Pokud ovšem výrobce chce kvantitu, tak nechá olivy o měsíc či dva na stromech déle. Ty postupně tmavnou a při lisování dají výrazně více oleje, ale kvalitativně horšího. Tuto informaci se na etiketách zpravidla nedočtete a musíte si ji zjistit na webu farmáře, importéra anebo od znalého prodejce.

Čím více polyfenolů, tím je olej zdravější

Je známým faktem, že olivový olej je velmi prospěšný lidskému zdraví. Obsahuje různé zdraví prospěšné látky jako jsou vitamíny nebo antioxidanty a jedním z nejdůležitějších jsou polyfenoly. Podíl polyfenolů se zpravidla také neuvádí na etiketách, ale výrobce jejich hodnotu zná díky rozborům, které si nechává zpracovat v laboratoři. Zkuste tuto informaci získat od prodejce. Polyfenoly se projevují i chuťově. Čím více jich olivový olej obsahuje, tím je „štiplavější“.

Zjistěte si, jaká ocenění farmář získal

Ve světě se každoročně pořádá spousta soutěží, kde se vybírají nejlepší olivové oleje. Soutěže jsou lokální i mezinárodní a nepořádají se jen v tradičních olivových zemích. K nejprestižnějším patří soutěže v USA, Japonsku nebo ve Velké Británii. Pokud farma vyrábí prémiový olivový olej, je získání ocenění z podobných soutěží velmi důležitou referencí a dobrou reklamou.  Dalším vodítkem může být zařazení konkrétní značky do katalogu nejlepších olivových olejů. Jedním z nejznámějších je španělský Evooleum nebo italský Flos Olei, který vybírá 500 nejlepších olivových olejů z celého světa.

U nás v ČR se dovozem a prodejem opravdu skvělých a kvalitních olivových olejů z rodinných farem zabývá OLIVUM s.r.o., www.olivum.cz, skvěle chutnají, ale také luxusně vypadají. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Proč byl dříve chléb součástí manželské smlouvy + další zajímavosti

02.09.2020 | Slovo chléb vzniklo pravděpodobně z pragermánského „hlaiba“, Slované (znali doposud jen obilnou kaši) jej převzali spolu s přípravou kynutého a pečeného chleba od Germánů. Víte ale, že býval i součástí manželské smlouvy?

Rýže čelila kritice, že upevňuje rasové stereotypy

24.09.2020 | Z obalů rýže Uncle Ben´s zmizí obrázek usměvavého prošedivělého černocha a také samotný výrobek změní název na Ben´s Original, informuje na svých internetových stránkách britská BBC. Výrobce rýže, americký potravinářský koncern Mars Food, tyto změny slíbil už v červnu v souvislosti s celosvětovými protesty kvůli rasismu a policejní brutalitě.

Jak se nakupuje za zhoršené epidemiologické situace?

21.09.2020 | Češi se podle potravinářských řetězců ani přes zhoršenou epidemiologickou situaci znovu neuchylují v zásobovacím nákupům. Situace je stabilní v Praze i jinde v republice. Většina obchodníků nezaznamenala změnu frekvence ani objemů nákupů. Na případnou změnu vývoje jsou řetězce připravené, mají dostatečné zásoby potravin i drogistického zboží.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont