5 rad, jak se snadno orientovat na farmářském trhu

5 rad, jak se snadno orientovat na farmářském trhu

21.06.2021 Jana Čiháková

Farmářské trhy mají své neobyčejné kouzlo, kvůli kterému se skutečně vyplatí si přivstat. Také patříte mezi ty, kteří týden co týden nadšeně vyrážejí a nemohou se dočkat lokálních biopotravin? Pokud ano, určitě vám přijde vhod náš malý průvodce nákupem na trhu, který poradí, na jaké potraviny se zaměřit i jak poznat spolehlivého hospodáře, a vyzrát tak na případné nástrahy obchodníků.

  1. Zeptejte se na certifikát

Nejjednodušší způsob, jak zjistíte, že nakupujete kvalitní biopotraviny, je zaměřit se na certifikát, kterým by se měl prodávající vždy prokázat. Uděluje ho jedna ze čtyř kontrolních organizací – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. Jedině ten spolehlivě prokáže, že se skutečně jedná o produkty ekologického zemědělství. Pakliže certifikát prodejce nemá, nelze se spolehnout na to, že jsou jeho produkty v bio kvalitě. V tomto případě byste se ale neměli bát důkladně zeptat na doplňující otázky, abyste přesně věděli, odkud suroviny pochází, kde a jak hospodaří a zda je vše, co prodává, skutečně z jeho farmy.

  1. Nespěchejte a dejte si při výběru na čas

Poznejte farmáře blíže a neomezujte se na jednu či dvě otázky. Důvěra je základem úspěšného nákupu. Navíc svým doptáváním jasně uvidíte, zda potraviny, které prodává, skutečně také pěstuje nebo se jedná jen o překupníka. Nemusíte dělat unáhlené nákupy, v klidu si poznamenejte, který prodejce vás zaujal, a zjistěte si o něm doma něco navíc třeba na jeho webových stránkách. Můžete tak například zjistit, zda byly plodiny skutečně vypěstovány v souladu s ekologickým hospodařením, bez chemie a postřiků. Při nákupu dejte ale také na svou intuici a soustřeďte se na prodávajícího. Působí na vás důvěryhodně? Vypadá jako člověk, který pracuje každý den venku na svém poli?

  1. Kvalitní lokální produkty a jasný původ

Farmářské trhy by měly být místem, kde nakoupíte lokální, a především kvalitní potraviny. Trhy propojují spotřebitele, farmáře a výrobce, a proto si dejte pozor na překupníky, kteří o svých produktech zdaleka nic nevědí. Vyvarujte se koupi především tehdy, nedohledáte-li o prodávajícím ani základní informace. Podporujte i ty nejmenší rodinné farmy a výrobce.

  1. Sezónní sortiment a vzhled jako jasné znamení

Rajčata v květnu? Zpozorněte a dejte přednost spíše sezónním produktům. Také se namísto zeleniny a ovoce perfektních a bezchybných tvarů s lesklým povrchem zaměřte na ty, které mají drobné nedostatky či různé tvary – to je totiž dobré znamení, že pocházejí z lokálních, často ekologických farem!

  1. Nenechte nákup náhodě a vzdělávejte se i doma

Chtěli byste se dozvědět více o tom, jak správně vybrat farmáře podle jednotlivých druhů potravin? Podívejte se na průvodce, který blíže prozradí, jak například poznat ekologická vejce nebo vysvětlí, jak se vyznat v bio mléčných i masných produktech. Více informací o ekologickém zemědělství a biopotravinách najdete také na webových stránkách mysjmebio.cz.

Kvalitní biopotraviny seženete kromě farem a farmářských trhů také v supermarketu. Na obalech se však můžete setkat s celou řadou značek kvality. Jejich seznam a význam přinášíme zde. Nezapomínejte však, že skutečnou biokvalitu prokáže pouze značení logy biolistu nebo biozebry. Seznam farem produkujících výrobky v souladu s ekologickým hospodařením naleznete na lovime.bio a kamprobio.cz.

Text: Dominika Koukolíčková, Pepr Consulting, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Dojde mouka? Nevadí. Do 20 min je u vás aneb nová garance od Wolt

25.11.2021 | Služba na doručování jídla Wolt dnes v Praze na Smíchově otevřela svůj první obchod pod názvem Wolt Market. Sloužit bude k objednání potravin, drogistického zboží nebo potřeb do domácnosti. Objednávku budou mít lidé doma do 20 minut, k zákazníkům v nejbližším okolí prodejny by kurýři měli zvládnout dorazit do čtvrt hodiny.

Grilovací sezóna rozpálila grilovací mýty. Tyto jsou ty nejčastější!

22.06.2021 | „Hodit“ si něco na gril, zvlášť když počasí přímo vybízí k tomu najíst se venku na čerstvém vzduchu, je evergreen. Mnoho lidí k němu ale přistupuje s opatrností. Vzhledem k rojícím se zprávám o jeho rizicích se kolikrát možná ani nelze divit. Ale nic není tak horké, jak se zdá. Tedy kromě rozpáleného grilu.

Restaurace nečeká nic dobrého! Až třetina skončí

22.11.2021 | Z české gastronomické mapy může zmizet více než třetina restaurací a hospod. Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů, dalších skoro třináct procent se k ukončení podnikání přiklání a necelých patnáct procent kvůli nejasnému výhledu oboru tento krok zvažuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred mezi 236 majiteli restaurací.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont