5 mýtů o mase, které přežívají po celé generace

5 mýtů o mase, které přežívají po celé generace

15.06.2020 Jana Čiháková

Vyřadit vepřové maso, protože je moc tučné, a bát se kuřecího masa kvůli hormonům? Podívejme se na nejčastější mýty o mase.

Kuřecí maso je plné hormonů a antibiotik

Tento mýtus je jedním z dědictví, které nám zůstalo zřejmě díky minulého režimu. Dříve se léky používaly ve větší míře, ale dnes v rámci EU je zakázáno přidávat do krmiv pro hospodářská zvířata růstové hormony. Kontroly Státní veterinární správy jsou v tomto ohledu opravdu velmi přísné a legislativa Evropské unie nedovoluje používání antibiotik u zvířat, která končí na našich talířích. Jestliže se ale již některé nemocné zvíře léčí, tak léčba musí skončit nějaký čas před samotnou porážkou.

Po vepřovém mase budeme jen tloustnout

Spousta z nás má zafixováno, že tzn. bílé maso (kuřecí) je dietní a zdraví prospěšné. Některé druhy bílého masa mohou být dokonce i tučnější. Například kuřecí stehno má mnohem více tuku než libová vepřová kýta.Není tedy nutné vyřadit vepřové maso z našich jídelníčků úplně, ale přemýšlet nad tím, jaký druh si vybereme. Taková vepřová kýta obsahuje jen okolo 8 gramů tuku na 100 g masa, horší je to ale již s vepřovým bůčkem, ten může obsahovat až šestinásobně víc kalorií. Výhodou vepřového masa může být i nižší stáří porážených zvířat, a tím tedy klesá i možnost kontaminace nežádoucími látkami například přes krmivo.

Vegetariáni se dožívají vyššího věku a jsou štíhlejší

Neexistují však studie, které by toto tvrzení jasně prokázaly.  Maso je přitom zdrojem plnohodnotných bílkovin, které jsou hlavním zdrojem dusíku a jsou nejvýznamnější živinou pro člověka. Jejich plnohodnotnost je dána tím, že bílkoviny masa obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Bílkoviny rostlinného původu nelze označit za plnohodnotné. Hovězí maso je přitom jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B12, který je životně důležitý pro správnou funkci nervového systému a krve. Vegetariáni, zejména pak vegani, trpí právě nedostatkem vitaminu B12.

Ryby jsou vždy zdraví prospěšné

Je sice pravdou, že mohou být velmi zdravé, ale pravdou taktéž je, že v sobě mohou mít hodně těžkých kovů. Některé ryby jsou tak nebezpečné pro matky a malé děti, jelikož rtuť obsažená v některých druzích ryb může poškodit vyvíjející se mozek.  Některé ryby, i když vyhovují hygienickému limitu, často obsahují mnoho rtuti. Rizikové skupiny by se jim tedy raději měly vyhnout. Mezi tyto ryby patří: maso žraloka, mečouna, ale i štika nebo candát. Přesto bychom ryby z našich jídelníčků neměli vyřadit úplně, jelikož obsahují velké množství cenných mastných kyselin.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.