45 000 sudů po 200 litrech bourbonu: Alkoholová skvrna na řece dosáhla 30 kilometrů a zabila většinu ryb

45 000 sudů po 200 litrech bourbonu: Alkoholová skvrna na řece dosáhla 30 kilometrů a zabila většinu ryb

10.07.2019 | Bourbon, který před týdnem během požáru skladu palírny Jim Beam v americkém státě Kentucky unikl do řeky, usmrtil tisíce ryb. Tvrdí to podle agentury UPI místní úřady. Požár zničil devět milionů litrů americké whiskey, většina sice shořela, ale část se dostala do řeky Kentucky.

Představitelé ochrany přírody v Kentucky tento týden napsali na twitteru, že stále objevují mrtvé a hynoucí ryby, které jsou po celém toku od místa požáru. Kolik ryb uhynulo, bude jasné až v řádu několika dní."Bakterie jdou po zdroji výživy, což je cukr v alkoholu, přičemž spotřebovávají kyslík," uvedl Robert Francis z krizové správy s tím, že ryby následně kvůli nedostatku kyslíku hynou. Ochránci přírody se mezitím snaží řeku prokysličovat.

Bourbon řeku kontaminoval v takovém rozsahu, že se voda v toku zbarvila, všudypřítomný byl také pach alkoholu. Alkoholová skvrna se roztáhla na délku až 30 kilometrů a po řece se přesouvala rychlostí zhruba jednoho kilometru v hodině. Bourbon se podle odborníků plně rozptýlí až v řece Ohio, do které se Kentucky vlévá.

Plameny, které vyvolal zřejmě úder blesku, zachvátily skladiště ve městě Versailles před týdnem v úterý. Ve skladišti bylo 45 000 sudů, z nichž každý pojal 200 litrů bourbonu. Živel tak zničil na devět milionů litrů této populární lihoviny. Palírna uvedla, že zásobování trhu ohroženo není, protože v Kentucky má 126 skladů, kde bourbon zraje ve 3,3 milionu sudů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Stát chce dát na konzumaci ovoce více peněz pro menší školy

23.07.2019 | Ministerstvo zemědělství chce zvýšit dotace pro malé školy s méně než 150 žáky na program Mléko, ovoce a zelenina do škol. Naopak větším školám chce podporu o desetník na porci snížit. U menších škol je podle důvodové zprávy k vládnímu nařízení, které v pondělí projedná vláda, problém s distribucí.

Český mák: téměř bez alkaloidů a s novou cechovní normou

22.07.2019 | Po letošní sklizni budou moci spotřebitelé poprvé koupit český mák s novou cechovní normou. Tu nechal ji zapsat Spolek Český modrý mák, aby komoditu ochránil před pančováním ze zahraničí. Norma platí pro konkrétní modrosemenné odrůdy, které splňují kritéria potravinářského máku.

Kaviár z Madagaskaru: Jak se vyrábí luxusní produkt v jedné z nejchudších zemí světa?

16.07.2019 | Ruský a francouzský kaviár je vyhlášený, Čína je zase považována za jednoho z největších producentů. Jak si povede ale Madagaskar, který posílil svou pozici na trhu s luxusními komoditami a po vyhlášené čokoládě, vanilce a tučných husích játrech se stane jedinou zemí Indického oceánu, která bude kaviár vyrábět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont