06.08.2019 Jana Čiháková
Zmrzlina je letní evergreen, který spolehlivě osvěží. Víte ale, na co si dát pozor při jejím výběru? Shrnutí jsme připravili s Danou Macákovou z Prima zmrzliny.
Námraza je známkou toho, že je mrazák špatně nastavený nebo zůstal dlouho otevřený. Doma námrazu také odmrazujete a stejné je to i s profi mrazicími skříněmi v obchodech. Mrazicí skříň by rozhodně neměla mít námrazu větší než 10 mm. To by totiž znamenalo, že zmrzliny v něm uložené mohly být vystaveny vyšší teplotě. Ideální teplota je nižší než -18°C. Stejně tak je nežádoucí ledová námraza na obalech
Obal zmrzliny
Asi byste nechtěli kupovat zmrzlinu stejně jako rohlíky. Na obalu zmrzliny se dočtete, jaké má zmrzlina složení a najdete tam také datum spotřeby. Obal musí být neporušený. Rozlepený, protržený nebo jinak poškozený obal znamená, že zmrzlina není dostatečně chráněna. Takovou rozhodně nekupujte.
Hmatatelné krystalky ledu i přes obal signalizují, že byla vystavena vyšším teplotám a znovu zamražena. Když je vystavena vyšším teplotám, oddělí se voda a vysráží se na povrchu. Při opětovném zamražení se pak promění v krystalky ledu. To může mít i vliv na chuť.
Nekupujte zmrzlinu rozteklou nebo deformovanou. Že se zmrzlina roztekla více, než je přijatelné, a potom byla znovu zamražena, je patrné deformací. Lehce povolenou zmrzlinu můžete koupit v případě, že ji budete rovnou jíst.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
13.03.2024 | Důvěra zákazníků k privátním značkám stoupá. Za oblibou takzvaných „privátek“ stojí nejen výborný poměr ceny a kvality, ale také pestrost výběru nebo spolupráce s lokálními dodavateli. Díky těmto výhodám se K-Classic posedmé pyšní oceněním Nejdůvěryhodnější značka roku.
22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?