4 zmrzlinová pravidla: Znáte je?

4 zmrzlinová pravidla: Znáte je?

06.08.2019 | Zmrzlina je letní evergreen, který spolehlivě osvěží. Víte ale, na co si dát pozor při jejím výběru? Shrnutí jsme připravili s Danou Macákovou z Prima zmrzliny.

Pozor na námrazu

Námraza je známkou toho, že je mrazák špatně nastavený nebo zůstal dlouho otevřený. Doma námrazu také odmrazujete a stejné je to i s profi mrazicími skříněmi v obchodech. Mrazicí skříň by rozhodně neměla mít námrazu větší než 10 mm. To by totiž znamenalo, že zmrzliny v něm uložené mohly být vystaveny vyšší teplotě. Ideální teplota je nižší než  -18°C. Stejně tak je nežádoucí ledová námraza na obalech

Obal zmrzliny

Asi byste nechtěli kupovat zmrzlinu stejně jako rohlíky. Na obalu zmrzliny se dočtete, jaké má zmrzlina složení a najdete tam také datum spotřeby. Obal musí být neporušený. Rozlepený, protržený nebo jinak poškozený obal znamená, že zmrzlina není dostatečně chráněna. Takovou rozhodně nekupujte.

Co nám řeknou krystalky ledu?

Hmatatelné krystalky ledu i přes obal signalizují, že byla vystavena vyšším teplotám a znovu zamražena. Když je vystavena vyšším teplotám, oddělí se voda a vysráží se na povrchu. Při opětovném zamražení se pak promění v krystalky ledu. To může mít i vliv na chuť.

Rozteklou nekupovat

Nekupujte zmrzlinu rozteklou nebo deformovanou. Že se zmrzlina roztekla více, než je přijatelné, a potom byla znovu zamražena, je patrné deformací. Lehce povolenou zmrzlinu můžete koupit v případě, že ji budete rovnou jíst.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ochutnejte víc než obyčejný ležák, víme, kam si zaskočit na vítězná piva

11.11.2019 | Doba, kdy dominovaly ležáky, je pryč, za posledních deset až 15 let se situace v ČR i jinde změnila, roste i počet pivovarů. Aktuální je podle něj trend kyselých piv.

Jen podle chuti to nestačí: Jak na výběr kysaných mléčných výrobků?

23.10.2019 | Většina spotřebitelů si vybírá kysané mléčné výrobky podle jejich senzorických vlastností, tedy podle toho jak jim chutnají. To ale nestačí. Jak uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., (VŠCHT, Společnost pro výživu), kysané mléčné výrobky bychom si měli vybírat i podle toho jaké živiny a v jakém množství obsahují.

Jak na pravou Itálii: Rady přímo od šéfkuchaře

10.09.2019 | Radí Sergio Bellini, majitel a šéfkuchař brněnské restaurace Castellana Trattoria

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Listopadové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont