4 zmrzlinová pravidla: Znáte je?

4 zmrzlinová pravidla: Znáte je?

06.08.2019 Jana Čiháková

Zmrzlina je letní evergreen, který spolehlivě osvěží. Víte ale, na co si dát pozor při jejím výběru? Shrnutí jsme připravili s Danou Macákovou z Prima zmrzliny.

Pozor na námrazu

Námraza je známkou toho, že je mrazák špatně nastavený nebo zůstal dlouho otevřený. Doma námrazu také odmrazujete a stejné je to i s profi mrazicími skříněmi v obchodech. Mrazicí skříň by rozhodně neměla mít námrazu větší než 10 mm. To by totiž znamenalo, že zmrzliny v něm uložené mohly být vystaveny vyšší teplotě. Ideální teplota je nižší než  -18°C. Stejně tak je nežádoucí ledová námraza na obalech

Obal zmrzliny

Asi byste nechtěli kupovat zmrzlinu stejně jako rohlíky. Na obalu zmrzliny se dočtete, jaké má zmrzlina složení a najdete tam také datum spotřeby. Obal musí být neporušený. Rozlepený, protržený nebo jinak poškozený obal znamená, že zmrzlina není dostatečně chráněna. Takovou rozhodně nekupujte.

Co nám řeknou krystalky ledu?

Hmatatelné krystalky ledu i přes obal signalizují, že byla vystavena vyšším teplotám a znovu zamražena. Když je vystavena vyšším teplotám, oddělí se voda a vysráží se na povrchu. Při opětovném zamražení se pak promění v krystalky ledu. To může mít i vliv na chuť.

Rozteklou nekupovat

Nekupujte zmrzlinu rozteklou nebo deformovanou. Že se zmrzlina roztekla více, než je přijatelné, a potom byla znovu zamražena, je patrné deformací. Lehce povolenou zmrzlinu můžete koupit v případě, že ji budete rovnou jíst.


Mohlo by vás zajímat

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

SOUBOJ PRIVÁTEK: UŽ PO SEDMÉ VYHRÁLY VÝROBKY Z KAUFLANDU

13.03.2024 | Důvěra zákazníků k privátním značkám stoupá. Za oblibou takzvaných „privátek“ stojí nejen výborný poměr ceny a kvality, ale také pestrost výběru nebo spolupráce s lokálními dodavateli. Díky těmto výhodám se K-Classic posedmé pyšní oceněním Nejdůvěryhodnější značka roku.

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.