282 milionů korun. Tolik se loni ušetřilo díky potravinovým bankám

282 milionů korun. Tolik se loni ušetřilo díky potravinovým bankám

17.01.2019 Jana Čiháková

Povinnost řetězců plnit potravinové banky stále vyvolává nevoli. Na druhou stranu se ukazuje, že má obrovský smysl. Díky nařízení se podařilo eliminovat plýtvání a zachránit zboží a drogerii skoro za třista tisíc korun, která pomohla více než sto tisícům lidí.

Jak jsme vás nedávno informovali, skupina senátorů v čele s Ivo Valentou se snažila nařízení zrušit s odůvodněním, že zákon zasahuje do podnikatelských práv subjektů. Soud však návrh zamítl. Více si můžete přečíst v tomto článku. 

Co se střádá do banky?

Potravinové banky loni shromáždily 4127 tun potravin a drogerie. Zhruba 60 % zboží do nich putuje z obchodních řetězců. Potraviny banky také získávají z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci, od pěstitelů, producentů a jednotlivců. Z 90 % se jedná o potraviny určené k rychlé spotřebě, s uplynulou dobou minimální trvanlivosti, neprodejné potraviny s poškozeným obalem nebo například špatným označením, které by jinak skončily na skládce nebo ve spalovně. 

Ve veřejných potravinových sbírkách darovali lidé asi 400 tun potravin. Pro banky jde o důležitý zdroj. "Pomáhají nám celoročně zajistit základní potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, mouka, olej, a zároveň drogerii," uvedla ředitelka ČFPB Veronika Láchová. Pomoc obdrželo více než 100.000 lidí. ČTK o tom dnes informovala Simona Sochorová z České federace potravinových bank (ČFPB) a dodala, že i letos se budou organizovat dvě celostátní sbírky. Doporučujeme sledovat jejich oficiální stránky.

Ministerstvo zvýší dotace

Hlavním podporovatelem potravinových bank v ČR je ministerstvo zemědělství. Loni dotace činily 41 milionů korun. "Letos by provozní dotace měla být vyšší než v předcházejícím roce, a pomůže nám tak zvládnout zpracovávat neustále se zvyšující objem darovaných potravin a pomoci více lidem," dodal předseda ČFPB Aleš Slavíček.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.