22 rad, jak jíst skutečně zdravě

22 rad, jak jíst skutečně zdravě

28.07.2014 Redakce

Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?

Výživový specialista Martin Škába z portálu www.skaba.cz radí, jak na to:

 

1. Zákaz sladkostem: Omezte a postupně vynechejte zcela sladkosti a sladké nápoje.

2. Voda bez bublinek: Pijte nejvíce neperlivou filtrovanou.

voda

3. Na bílé pečivo zapomeňte: Nahraďte je celozrnným žitným, nejlépe kváskovým.

4. Místo krávy kozu: Omezte kravské mléčné výrobky a nahraďte je kozími.

5. Omezte maso: Čtyři porce za týden stačí. Vyvarujte se kuřecího masa ze supermarketů, kupujte raději maso domácí a nejlépe na doporučení.

6. Objevte bílkoviny: Najdete je i jinde než v mase, například v rybách, vejcích, luštěninách, fermentované sóje, výrobků z vaječných bílků,.…

7. Odšťavňujte: Zeleninové a ovocné šťávy jsou plné vitamínů, minerálů, fytoživin, ale také enzymů a antioxidantů, které omlazují tělo. Dejte si každý den 0,3 - 0,5 dcl čerstvých šťáv z 5 druhů ovoce a 5 druhů zeleniny a brzy pocítíte pozitivní účinky.

stava

8. Kvašená je dobrá: Zařaďte do svého jídelníčku kvašenou zeleniny (zejména kysané zelí), která působí na tělo doslova blahodárné.

9. Vyzkoušejte sójové výrobky: Zejména tempeh - fermentovaný sójový sýr. Je skvělým zdrojem bílkovin, tedy jím můžete bez problémů i několikrát týdně nahradit maso.

10. Zelený ječmen odkyseluje: Zelený ječmen pomáhá s celkovou acidobazicitou neboli kyselostí těla a působí na tělo silně zásadotvorně.

11. Alfa je omega-3: Omega-3 mastné kyseliny, nejčastěji formou ryb a zdravých olejů (makadamový, lněný, konopný, mandlový…), třeba na zálivky do salátů. V teplé kuchyni používejte olivový a rýžový.

12. Jezte semínka: Lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka pozitivně ovlivňují produkci pohlavních hormonů a pomáhají „čistit střeva“.

13. Doplňte zinek: Dobrým zdrojem tohoto minerálu potřebného k produkci testosteronu jsou mořské plody, vejce, pšeničné klíčky…

14. Ořechy vám dají energii: Zpestřete si jídlo nesolenými ořechy para, kešu, vlašskými nebo mandlemi. Díky velkému množství energie jsou skvělými pomocníky nejen pro zdravý cévní systém.

15. Ke každému jídlu zeleninu: Snížíte glykemický index stravy a ušetříte práci slinivce břišní.

zelenina

16. Špenát pro lásku: Obsahuje mnoho vitamínu E, který je hlavní činitel při produkci pohlavních hormonů v těle a říká se o něm, že je přírodní afrodiziakum.

17. Nebojte se plodů moře: Zdravé jsou zejména ústřice. Konzumujte pravidelně čerstvé ryby, které váš mozek naladí na správné vibrace.

18. Konzumujte čerstvé ovoce denně: Obsahuje mnoho vitamínu C (zejména kiwi, citrusy, černý rybíz a jahody) a vy byste ho denně měli přijmout alespoň 500-1000mg vit C.

19. Zázračná grepová jadérka: Každé ráno si dejte sklenici vody s extraktem z grepových jadérek.

20. Talíř na tři díly: Při skladbě svého talíře myslete na to, že by v něm měla být vždy z  ½ zastoupena zelenina, z ¼ bílkoviny a z ¼ sacharidy.

21. Kousejte důkladně a jezte pomalu.

22. Tři hodiny pauza: Nechte své tělo vytrávit, jezte maximálně každé 3 hodiny, ne dříve.

Zdroj informací a foto: www.skaba.cz


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.