11. listopadu se bude Svatomartinské víno i v Japonsku

11. listopadu se bude Svatomartinské víno i v Japonsku

29.10.2010 Redakce

Svatomartinská tradice a slavnostní otevírání prvních vín ročníku letos poprvé dorazí i na dálný východ. 11. listopadu přesně v 19:00 zazní charakteristický zvuk prvních otevíraných lahví Svatomartinských vín ročníku 2010 také v české restauraci Cafe ANO v japonském Tokiu. Sedmá hodina odpolední tamního času totiž odpovídá jedenácté dopolední v České republice, tedy hodině, kdy se Svatomartinská vína začínají poprvé ochutnávat.

Do Japonska poputují zásilky čtyřech vinařských společností z České republiky – Bohemia sekt a.s., Réva Rakvice, s.r.o., Vinné sklepy Valtice a.s. a Vinselekt Michlovský a.s.. Jejich vína poslouží při Svatomartinských oslavách 11. a 12. listopadu, ale budou také působit jako zvěstovatelé kvality moravských a českých vín v zemi, kam si mnoho moravských a českých vína zatím cestu nenašlo.

1Kromě mnoha významných hostů budou na akci přítomní také místní novináři, vinařští odborníci a obchodníci s vínem. Restaurace Cafe ANO bude i poté sloužit nadále jako výkladní skříň moravského a českého vinařství v Japonsku, kde budou mít zájemci možnost ochutnat naše skvělá vína po celý rok.

„V loňském roce jsme poprvé připravili úspěšný Svatomartinský košt na Slovensku, takže bylo logickým krokem poohléhnout se pro letošní rok po vzdálenějších destinacích. Věříme totiž, že Svatomartinská vína mají čím zaujmout i daleko za našimi hranicemi,“ komentoval první krůčky Svatomartinských vín na asijském kontinentu ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Kromě samotných Svatomartinských vín bude v české restauraci Cafe ANO v Tokiu také představena Česká republika resp. jižní Morava jako zajímavý turistický cíl.

„Japonci si velmi oblíbili Prahu a rádi se sem vracejí. Spojením s kvalitními víny by si ale mohli najít cestu také do dalších neméně zajímavých částí republiky, jaká najdou třeba na jižní Moravě,“ přibližuje další poselství nezvyklé zásilky do japonského císařství Martin Půček, tajemník Svazu vinařů ČR.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale už za tuto dobu stačila získat svůj osobitý charakter.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již pošesté společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria.  Hodnocení, které rozhodne o přidělení označení „Svatomartinské“ probíhá v Národním vinařském centru, o.p.s. ve Valticích 21. a 27. října.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.