101 let od prohibice: Zákon, který vybízel k porušování

101 let od prohibice: Zákon, který vybízel k porušování

23.02.2021 Jana Čiháková

Volsteadův zákon, který vešel v platnost po odsouhlasení 18. dodatku americké ústavy od ledna 1920, zakázal výrobu, prodej, darování, držení a konzumaci alkoholu. Původní vize ozdravit společnost a vymýtit z ní násilí, které měl alkohol na svědomí, ale ztroskotal ještě v plenkách. Inu, hlas Ameriky rozhodl, že si v době rozkvětu salónů v tu dobu značně oblíbený alkohol vzít jen tak nenechá.

Na konci ledna roku 1920 teklo v kanálech po celém území Spojených států víc whisky než odpadních vod a řeky a jezera „hostily“ hektolitry směsi několikaletého koňaku, vína a piva. Během následujících třinácti dlouhých let prohibice vyrostly tisíce nelegálních palíren, stovky zakázaných barů a desítky persón, jejichž podnikavý duch uměl díry v zákoně velmi zdařile vyplnit.

Tak trochu podceněná taktika

Je pravda, že se vzrůstající kriminalitou Amerika bojovala už několik let. Nakolik na ní měl ale zásluhu alkohol a nakolik se lobbisté snažili o to takový obrázek vytvořit, je otázkou. Některé prameny uvádějí, že velký podíl na kriminálních výpadech měly právě členky Unie žen za křesťanskou střídmost, které do výloh salónů na protesty házely kamení a členové Ligy proti výčepům, kteří vydatně demonstrovali v ulicích. A ne nadarmo. Šlo o součást promyšlené hry, jak zmanipulovat veřejné mínění a dostat republikány do čela politické flotily. A to se povedlo. Ovšem povedlo se i více věcí, řekněme, nedomyšlených. Ani ty nejvyšší politické kličky se totiž patrně nezabývaly otázkou, jaké kroky společnost podnikne k tomu, aby o „zakázané“ ovoce nepřišla.

Fotogalerie

gallery

Mafie, nelegální palírny a zchudlý stát

Zákon byl sice striktní, ale nedokonalý a lidí, kteří našli „vatu“, jak mezery vyplnit bylo hodně. Až do roku 1993 vzniklo na celém území Ameriky více nelegálních barů a palíren než za celé dosavadní dekády. Kriminalita se rozhodně nesnížila, zato se snížil přísun peněz do státní pokladny. Ilegální distribuce si tak navíc mohla dovolit prodávat alkohol o to levněji, a tím prodeje přirozeně posilovaly. Svou skulinku si našel každý, kdo jen trochu chtěl. Někteří využili toho, že zákonná výjimka byla udělena pro prodej alkoholu jakožto léku, a tak vytvářeli sítě lékáren s krytými zády od podplacených lékařů a navlečených pacientů, jiní se dokázali napojit přímo na strážce zákona, kteří mnohdy figurovali i jako hlavní iniciátoři a spolumajitelé tajných barů, a ti, kterým se přemýšlet nechtělo, si pálili doma to svoje. Za následujících 13 let rapidně přibylo otrav z alkoholu, požárů způsobených výbuchy domácích destilačních kolon i pašeráků. Ti, kteří měli peníze, si totiž mohli obstarat kvalitní alkohol z dovozu, a to nejen z Kanady, ale i z Evropy. 

Velcí tygři v drápech velké doby

Pašování alkoholu, to byly značné zisky a ve zkorumpované Americe zároveň nízká rizika – tedy když jste měli známé anebo alespoň seznam movitých lidí, které šlo vydírat. Obrovské síti mafiánů totiž jen málokdo odmlouval, alespoň, pokud nechtěl mít do rána své majetky lehnuté popelem. A v této době se začal psát i příběh velkého Al Capona, největšího gangstera této éry. Sicilský rodák byl pověstný tím, že si šel tvrdě za svým, možná už jen pro holý fakt, že jej v podstatě od 14let vychovávala ulice. I on se stal mikro-součástí velkého mafiánského gangu, navíc měl jako vyhazovač v jednom z někdejších barů cestu ke svému budoucímu profitu otevřenější. V době své největší slávy produkoval ve své továrně 80 tisíc litrů zakázaného alkoholu denně. V té době byl zásobovačem, který ovládl bezmála devadesát procent kontinentu.

Caponeho slávu zastavil až zákon o daních. Ten ukládal totiž danit i všechny nelegální příjmy. Vzhledem k tomu, že se Al Capone Americe zasloužil kromě distribuce nelegálního alkoholu i o přísun prostitutek, spadla klec poměrně rychle. V roce 1931 byl za tyto daňové úniky zatčen. Po konci Caponeho kariéry se situace značně uklidnila. Země zmítaná hospodářskou krizí v čele s Rooseveltovo snahou ji řešit o dva roky později zákaz výroby, pití a distribuce alkoholu zrušila.

Neponaučená historie?

Nebylo to ale poprvé ani naposled, co prohibice udeřila na svět. V Rusku je stále cítit pachuť z května roku 1985, kdy Michail Gorbačov zakázal výrobu alkoholu s obsahem vyšším, než je 50 procent a omezil i místa, kde bylo možné jej popíjet. Zakázána tak byla veškerá veřejná prostranství. I v tomto případě se omezení ukázalo jako nefungující. I v Rusku se raketově rozmohl černý trh, zákon byl tak po dvou letech zrušen.

Ve stejné době prodej a užívání alkoholu omezily i severské země (mimo Dánsko). Prodej alkoholu je regulován dodnes a jsou mu určeny jen speciální prodejny. Alkoholické nápoje se smějí prodávat jen v řetězcích, které jsou ve vlastnictví státu, otevírací doba je též omezená, víkendy je zavřeno. Alkohol je i značně zdaněn. Regulován je také import, limity „na hlavu“ jsou o mnoho nižší než v jiných oblastech světa.

Čechy bez výjimky?

Ani české země nevyvázly bez zkušenosti, alkohol tu byl zakázán hned několikrát, například v době voleb za komunistické éry. Ze zákazu prodeje byla vyjmuta pouze deseti a méně stupňová piva. Prohibice se pak ozvala i v roce 2012, daleko významněji jako odpověď na vlnu otrav metylalkoholem. Ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej alkoholu s obsahem převyšujícím 20 procent, a to z důvodu, že v září 2012 zemřelo přes pět desítek lidí na otravu metanolem. V květnu 2014 zlínský soud vyměřil dvěma hlavním aktérům metanolové kauzy doživotní trest.

S přihlédnutím k faktu, že v posledním případě šlo o extrémní záležitost, je nutné zmínit, že zhruba 28 procent lidí u nás konzumuje alkohol umírněně nebo abstinuje, přes polovinu populace konzumuje alkohol s nižším rizikem a zbylé procento populace patří do kategorie rizikového pití. Situace a statistiky se též významně zlepšily s koronavirovou situací, která přinesla i odliv turistů z Čech, a tudíž přispěla k modifikaci dosavadních statistik.

Text Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.