Hon na Žluté zlato: sojový olej s chlorofylel byl vydávaný za olivový

Hon na Žluté zlato: sojový olej s chlorofylel byl vydávaný za olivový

15.05.2019 Jana Čiháková

Podvodníci prodávali v Itálii, ale také v Německu sójový olej obohacený chlorofylem, který vydávali za extra panenský olivový olej. V rámci mezinárodní operace nazvané Žluté zlato dopadli italští policisté ve spolupráci s evropskými agenturami Europol a Eurojust 24 lidí, z toho 17 v jihoitalském městě Cerignola a dva v Německu, informovaly dnes list La Repubblica a agentura DPA s odvoláním na prokuraturu ve městě Foggia a na Eurojust.

Podvodníci obvinění z nezákonného obchodování a padělání potravin, olej prodávali v nezanedbatelné části Itálie, a to i do renomovaných restaurací, a v Německu za výrazně nižší než tržní cenu. Založili též fiktivní společnosti, o nichž tvrdili, že se v nich olivy zpracovávají. Podle vyšetřovatelů používali vedle sójového i slunečnicový olej, do nichž míchali různé přísady, například betakaroten nebo zmíněný chlorofyl.

V Německu olej dodávali do restaurací a supermarketů hlavně ve Stuttgartu, Frankfurtu a v Berlíně, uvedl Eurojust. Každé dva týdny do zahraničí vyvezli 23.000 litrů oleje podvodně vydávaného za olivový. Celková škoda se odhaduje na nejméně osm milionů eur (až 206 milionů Kč).

V průběhu vyšetřování, které začalo v roce 2015, bylo zkonfiskováno 150 000 litrů oleje v prodeji. Podezřelí každý rok koupili přes milion litrů levnějšího oleje, který pak prodávali za vyšší cenu, napsala agentura DPA.

Při výrobě kvalitního extra panenského olivového oleje se olivy nečešou, ale nechávají se spadnout ze stromu do připravené plachty. Tento druh olivového oleje lze získat pouze mechanickým lisováním za studena.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.