Globus stáhnul z prodeje chobotničky, které obsahovaly kadmium

Globus stáhnul z prodeje chobotničky, které obsahovaly kadmium

25.05.2018 ČTK

Kvůli zvýšenému limitu toxického kadmia nařídila Státní veterinární zpráva (SVS) stáhnout z trhu zmražené syrové baby chobotnice pocházející z Vietnamu.

O přítomnosti kadmia informovaly německé dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF ostatní členské země. SVS to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

"V případě vietnamských zmražených chobotnic byl limit překročen jen nepatrně, konkrétní hladina kadmia byla 1,34 mg/kg. Uvedené nedodržení stanovených limitů by nemělo přímo ohrozit zdraví lidí, nicméně takovéto potraviny nepatří do tržní sítě. Při otravě kadmiem, kdy by však musela být dávka několikanásobně vyšší, hrozí nevolnost, zvracení, bolest hlavy," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Jde o produkty s přidanou vodou s datem minimální trvanlivosti 7. března, 8. března a 9. března 2020. Celkové množství těchto zmražených syrových baby chobotnic činí 11,2 tuny, avšak na trh se dostala jen asi necelá tři procenta. Výrobek byl distribuován převážně do prodejen řetězce Globus.

Globus výrobky bez ohledu na šarži stáhl z prodeje. "Zákazníkům se velmi omlouváme, samozřejmě mají možnost výrobek vrátit a budou jim vráceny peníze. Jsme také v kontaktu s dodavatelem, se kterým celou záležitost a další opatření řešíme," uvedla mluvčí Pavla Hobíková.

Z celkových 1400 kartonů bylo distribuováno 33 kartonů a sedm jednotlivých balení. "Všechny výrobky jsou v současnosti již stahovány. Lidé, kteří si zmraženou baby chobotnici zakoupili, ji mohou vrátit v místě prodeje nebo i v jiné prodejně Globusu," dodal Vorlíček.

Jako výrobce je uvedena firma Tin Thinh Co., Ltd Cam Lam Khanh Hoa.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.