Šéfkuchaři ve Francii vystoupili na obranu camembertu z Normandie

Šéfkuchaři ve Francii vystoupili na obranu camembertu z Normandie

16.05.2018 ČTK

Známí francouzští šéfkuchaři vystoupili na obranu normandského camembertu vyráběného ze syrového mléka. Tradiční plísňový sýr, který se těší ochraně ve Francii i v zemích Evropské unie, podle nich ohrožuje únorová dohoda výrobců, jež umožňuje použití i tepelně upraveného mléka.

Šéfkuchaři v textu zveřejněném v deníku Libération varovali, že z camembertu se tak může stát "obyčejná měkká hmota bez chuti".

Dohoda, uzavřená po deseti letech jednání, je podle šéfkuchařů vítězstvím "zemědělsko-potravinářského průmyslu a fatálně ohrožuje farmáře i spotřebitele". V platnost mají nová pravidla vstoupit v roce 2021.

Šéfkuchaři tvrdí, že za několik let tak bude pravý normanský camembert luxusním výrobkem pro hrstku vyvolených, zatímco běžní konzumenti se budou muset spokojit s "náhražkou vyrobenou podle průmyslových postupů". V textu šéfkuchaři vyzvali i prezidenta Emmanuela Macrona, aby se za záchranu normandského camembertu zasadil.

"Chceme camembert ze syrového mléka pro všechny! Pomožme výrobcům tak, že budeme v souladu s našimi tradicemi usilovat o kvalitu! Svoboda, rovnost, camembert!" uzavírá text.


Mohlo by vás zajímat

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.