Vinex vyhrálo letos Rulandské bílé z Valtic

Vinex vyhrálo letos Rulandské bílé z Valtic

05.05.2018 ČTK

Šampionem 25. ročníku mezinárodní soutěže vín Grand prix VINEX je Rulandské bílé, výběr z hroznů, 2015 z CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 710 vzorků vín od 125 výrobců ze 13 vinařských zemí, což je rekordní počet vín v historii soutěže. Uvedli dnes organizátoři v tiskové zprávě.

Zastoupení v soutěži měla kromě tuzemských vín vína z Rakouska, Maďarska, Německa, Slovenska, Francie, Itálie, Chile a Rumunska.

Vína hodnotila mezinárodní komise degustátorů na platformě počítačového hodnoticího systému ELWIS, vyvinutého Národním vinařským centrem. Kromě hodnotitelů z ČR zasedli v porotě degustátoři z Rakouska, Maďarska, Velké Británie a Austrálie.

"Naším cílem je, aby hodnocení GRAND PRIX VINEX bylo etalonem kvality a profesionality při hodnocení soutěží vín v ČR. Soutěž nejen splňuje, ale dokonce překračuje Národní standardy soutěží vín ČR," uvedl ředitel soutěže Pavel Krška.

Veřejnost bude mít příležitost seznámit se nejen s oceněnými víny na brněnském výstavišti 26. až 27. května.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.