SZPI s celníky zadržela zásilku 22 tun plesnivých kakaových bobů

SZPI s celníky zadržela zásilku 22 tun plesnivých kakaových bobů

10.04.2018 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s celníky zadržela před vstupem na český trh zásilku 22 tun plesnivých kakaových bobů z Nikaragui, její hodnota byla zhruba milion korun.

Dovozcem do Česka byla společnost Dajano Trading Company z Ostravy, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Zásilku se podařilo zachytit během kontrol dovozu potravin ze zemí mimo Evropskou unii. Jednalo se o 478 pytlů surových bobů. "Všechna kontrolovaná balení kakaových bobů byla prorostlá okem viditelnou plísní, na stěnách se nacházel kondenzát a kontejner po otevření vykazoval zápach po plísních," uvedl Kopřiva.

Inspektoři na místě potravinu vyhodnotili jako nevhodnou k lidské spotřebě a rozhodli o jejím nevpuštění do vnitřního unijního trhu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.