SZPI zakázala Albertu prodávat rozinky, obsahovaly ochratoxin

SZPI zakázala Albertu prodávat rozinky, obsahovaly ochratoxin

15.03.2018 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodávat rozinky privátní značky Albert, které odebrala ve stejnojmenné prodejně.

Obsahovaly totiž nadlimitní množství toxické látky ochratoxin A, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výrobcem je slovenská společnost Encinger, která vyrábí sušené ovoce i pod vlastní značkou a dodává je i do ostatních řetězců a maloobchodních prodejen.

Inspekce zakázala šarži s trvanlivostí do 9. října 2018, jedná se o dvousetgramové balení. Zemí původu ovoce je Írán. Ochratoxinu bylo v rozinkách 29 mikrogramů na kilogram, což je téměř třikrát více, než stanovuje zákonný limit. "Ochratoxin A je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví," uvedl Kopřiva.

Inspekce informaci vložila také do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF a se společností Ahold zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Prakticky stejné množství ochratoxinu měly rozinky stejného výrobce před více než rokem odebrané v Penny Marketu, dříve měl stejný výrobce problém například se sušenými meruňkami, kde byli škůdci, ořechy byly plesnivé.


Mohlo by vás zajímat

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.