Na potravinářské veletrhy Salima v Brně přišlo 20.000 lidí

Na potravinářské veletrhy Salima v Brně přišlo 20.000 lidí

02.03.2018 ČTK

Na brněnské potravinářské veletrhy Salima letos přišlo 20.000 lidí a se sobotou, kdy ještě pokračuje Festival chutí, by to mohlo být podle odhadu pořadatelů 23.000.

I tak je to méně než před dvěma a před čtyřmi lety, veletrh však přitáhl více vystavovatelů. Kromě potravin se na veletrhu představili v příbuzných veletržních akcích ve velkém výrobci potravinářských technologií, zařízení pro hotely, restaurace a různá gastrozařízení. Tradiční součástí bylo i představení firem, které se zabývají obaly potravin, uvedl v tiskové zprávě mluvčí veletrhu Michal Svoboda.

Proti minulým ročníkům však přijelo více vystavovatelů, téměř 900 z 39 zemí. "Letošní potravinářské veletrhy opět prokázaly, že jsou důležitou obchodní platformou pro dané obory. Těší nás zvýšený zájem vystavovatelů i zájem návštěvníků," uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Zatímco dříve býval veletrh více přehlídkou potravin, letos se ze Salimy důsledně vydělila v pavilonu V potravinářská technika a technologie v samostatném projektu Salima Technology.

Novinkou letošního roku byl Festival chutí, který pokračuje v pavilonu C ještě v sobotu. Prezentovali se zde výrobci regionálních pochutin a především minipivovary, kterých v Česku neustále přibývá, přestože odborníci již v minulosti říkali, že na trhu už prakticky není místo.

Veletrh byl také příležitostí pro cukráře a pekaře, aby prezentovali své učňovské obory a nalákali žáky základních škol ke studiu. "Cukrářů máme poměrně dost, ale pekaři mají problém sehnat nové zaměstnance," uvedl výkonný ředitel Svazu cukrářů a pekařů Jaromír Dřízal.

Veletrh se koná jednou za dva roky, příští ročník se tedy uskuteční v roce 2020.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.