Veterinární správa uzavřela výrobu masa v Liberci - Ruprechticích

Veterinární správa uzavřela výrobu masa v Liberci - Ruprechticích

28.02.2018 ČTK

Státní veterinární správa (SVS) uzavřela výrobu masných produktů v liberecké čtvrti Ruprechtice. Důvodem byl myší trus a celkový nepořádek, který lékaři objevili při kontrole provozu. Provozovateli nařídili provést deratizaci a sanitaci veškerých prostor, žádné výrobky ale likvidovat nemuseli.

Hotové výrobky byly uskladněné v jiných prostorech, kde žádné stopy po hlodavcích nenalezli, řekl dnes ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.

"Provoz bude obnoven až na základě úřední kontroly splnění uložených opatření," dodal Majer. Provozovateli výrobny hrozí podle něj ve správním řízení pokuta až deset milionů korun. "To je maximální sankce," dodal mluvčí. O jakou firmu jde, však v této fázi řízení říct nechtěl.

Kvůli myšímu trusu a dalším výrobně technologickým závadám uzavřela loni na podzim veterinární správa výrobnu kebabu v Dolní Suché u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Zároveň nařídila likvidaci 848 kilogramů rozpracované suroviny. "Podobně závažných případů v rámci Libereckého kraje jsou ročně jednotky," uvedl Majer.

Krajská veterinární správa v Liberci provedla loni 2564 kontrol zaměřených na dodržování veterinárních hygienických podmínek při získávání, výrobě, balení, skladování, přepravě a uvádění produktů živočišného původu na trh. Mezi nejčastější závady patřily nedostatky ve značení potravin, v dodržování zásad správné hygienické praxe, nenahlášení dovozu potravin živočišného původu a nezajištění teplotního řetězce zejména u přepravy potravin živočišného původu. Za zjištěné nedostatky uložila správa pokuty za 1,428 milionu korun, o 410.000 korun víc než v roce 2016.


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.