Zlaté pivní pečetě získaly Bernard, Heineken, Černá Hora i Budvar

Zlaté pivní pečetě získaly Bernard, Heineken, Černá Hora i Budvar

16.02.2018 ČTK

Ceny Zlatá pivní pečeť získalo na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích 65 pivovarů. Nejvíc Bernard, Heineken i Rodinný pivovar Zichovec, dále Černá Hora, Starobrno, Holba, Budvar, Poutník, Litovel, Primátor, Protivín, Dalešice, Staropramen či Pivovar Jadrníček z Náměšti na Hané.

Vyplývá to z výsledků soutěží, které ČTK předal Alois Srb z pořadatelské agentury Revel. Festival skončí v sobotu.

Soutěžilo víc než 250 pivovarů, 603 degustátorů posoudilo kvalitu 1200 vzorků. Ocenění ve 32 pivovarských kategoriích včetně ciderů předají pořadatelé v sobotu v českobudějovickém kulturním domě Gerbera. Ceny dostanou pivovary, které skončily na prvních třech místech. Soupeřily nadnárodní koncerny, středně velké tuzemské pivovary i minipivovary.

Mezi světlými desítkami zvítězil TAS z Pivovaru Černá Hora, v kategorii světlý ležák obsadil první tři místa Bernard z Humpolce s jedenáctkou Humpoleckou, Třebíčskou a Břeclavskou. V kategorii kvasnicové pivo má zlato s dvanáctistupňovým Svátečním ležákem, získal v ní i třetí místo.

"Je to vysokou kvalitou všech výrobků, které Bernard má, většina jich je stále na špici. Takových pivovarů je tady více. Je třeba vzít v úvahu Černou Horu, která tu získala několik ocenění, je tu velký podíl Heinekenu, jak České republiky, tak Slovensko. Je vidět, že v těchto firmách mají stále nastavenou vysokou laťku," řekl Srb.

Pivovar Černá Hora získal s Velenem druhé místo v sekci pšeničných piv, v níž vyhrál Primátor, a druhé místo s Black Hill Ciderem v kategorii tradiční cider. Heineken získal druhá místa se světlým Starobrnem i světlým prémiovým ležákem Drak, bodoval také s tmavým Zlatým Bažantem, první místo obsadil s jeho nealko verzí, zvítězil rovněž v ochucených ciderech.

Dvě třetí místa, s tmavým ležákem B: Dark a s bezovým Pardálem, obsadil národní podnik Budějovický Budvar. "Tyto dva produkty získaly ocenění i v minulém roce a je vidět, že jsou to nadstandardní výrobky," řekl Srb.

Mezi prémiovými světlými ležáky vyhrál Pivovar Holba, ve světlých speciálech pelhřimovský Poutník, v polotmavých pivech Démon z Vysokého Chlumce. Nejlepším tmavým ležákem je Lobkowicz z Pivovaru Protivín. Rodinný pivovar Zichovec z Loun bodoval čtyřikrát, vyhrál s černou sedmnáctistupňovou ipou Baby Revolution a dvacetistupňovou ipou Ježíšek.

Poprvé se degustací na 28. ročníku účastnily pivovary z Chile a Mexika, nejvíce zahraničních výrobců bylo ze Slovenska. Festival nabízí 200 druhů piv. Rozpočet akce, kam loni přišlo 5000 lidí, je 1,5 milionu korun.


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.