Potraviny oceněné značkou KLASA byly loni skoro bez vady

Potraviny oceněné značkou KLASA byly loni skoro bez vady

18.01.2018 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni nezjistila žádné porušení bezpečnostních parametrů u potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina.

Obě ocenění uděluje ministerstvo zemědělství nejpoctivějším a nejkvalitnějším výrobkům. Inspektoři zkontrolovali 228 potravin. Pouze ve třech případech zjistili drobné nedostatky například ve značení, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle něj bývají u ostatních potravin řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.

Inspekce pravidelně už 15 let kontroluje potraviny označené národní značkou kvality KLASA. Loni inspektoři kontrolovali 173 takto označených potravin. "Pouze dva výrobky nevyhověly v některém z hodnocených parametrů. Jednalo se o jakostní parametr chuť a značení," uvedl mluvčí.

Inspektoři také hodnotili 55 šarží potravin oceněných značkou Regionální potravina. Nevyhověl jediný vzorek, a to v parametru jakost.

Značka KLASA je prestižním oceněním pro nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Ministerstvo zemědělství ji uděluje od roku 2003. Logo KLASA na obalech výrobků pomáhá zákazníkům v orientaci při nákupu.

Značka Regionální potravina oceňuje nejlepší výrobky z každého kraje. Už osmým rokem ji také uděluje ministerstvo zemědělství výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich nákupu.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.