V polských jablcích z Makra našla SZPI zakázaný pesticid

V polských jablcích z Makra našla SZPI zakázaný pesticid

15.01.2018 ČTK

V jablkách dovezených z Polska byl opět pesticid, potvrdila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Šlo o pesticid propargit, který je v Evropské unii kvůli nežádoucím vedlejším účinkům zakázaný, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Makro oznámilo, že s dotyčným pěstitelem ukončilo spolupráci. Zákazníci mohou dotčená jablka vrátit a dostanou peníze zpět, jde o šarži jablek 47/02.

Za poslední tři měsíce jde o třetí zjištěnou dodávku polských jablek, která obsahovala buď zakázané pesticidy nebo v nich bylo nadlimitní množství těchto látek. Jednou šlo o odrůdu Šampion, podruhé o odrůdu Prince. Aktuální zjištění u odrůdy Gloster hovoří o koncentraci propargitu 0,043 miligramu na kilogram jablek. Pesticidy jsou chemikálie, které pěstitelé používají k hubení živočišných a rostlinných škůdců. Jejich používání však škodí i zdraví člověka.

"Prodáváme už pouze jablka od polských dodavatelů, kteří poskytli výsledky testů na pesticidy. I nadále budeme požadovat doklady o rozboru s uvedením odrůdy a čísla partie dodávky. Číslo protokolu bude nově uvedeno i na etiketě každého výrobku. Zároveň jsme zvýšili frekvenci interní kontroly pesticidů u daných komodit," uvedla vedoucí oddělení kvality Marta Nováková.

SZPI s prodejcem zahájí správní řízení o uložení sankce a také vkládá informaci do evropského systému rychlého varování RASFF.


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.