Téměř polovina ledů do nápojů v hospodách nesplňuje normy

Téměř polovina ledů do nápojů v hospodách nesplňuje normy

11.01.2018 ČTK

Téměř polovina ledů do nápojů v restauracích nesplňuje zdravotní a hygienické limity. Významná část restauratérů podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu.

Inspektoři se při loňské kontrole zaměřili mimo jiné na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin i kuchyňských a výrobních zařízení. Cílem bylo ověřit, zda přítomnost patogenních organismů nepřekračuje povolené limity.

Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza prokázala nevyhovující hodnoty pro bakterie typu Escherichia coli (E.Coli), enterokoky či koliformní bakterie, které mohou vyvolat zdravotní potíže.

Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Dotčeným provozovatelům inspektoři nařídili, aby provedli důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně aby nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady. V odůvodněných případech nařídili inspektoři aktualizaci Sanitačního řádu podniku

"S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude Potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.


Mohlo by vás zajímat

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.