Kalkulátor BMI

...

České chipsy jsou škodlivější než německé, ale chutnají lépe

6. 12. 2017 | iDnes.cz

Časopis dTest porovnal kvalitu českých chipsů s německými a skandinávskými stejné značky. Tuzemské brambůrky sice vyhrály, co se chuti týče, avšak skončily nejhůře co do obsahu rakovinotvorného akrylamidu.

Spotřebitelský časopis dTest testoval celkem 19 balení solených chipsů. Dva vzorky tvořily brambůrky značky Lay‘s – jedny z České republiky, druhé z Německa - a navíc díky spolupráci se spotřebitelskou organizací ve Švédsku získal dTest údaje i o chipsech Lay‘s prodávaných ve Skandinávii.

„Můžeme směle prohlásit, že české solené chipsy Lay‘s vyšly z tohoto klání celkově nejlépe, hlavně díky své chuti,“ uvedla šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmanová. 

Zároveň však upozornila, že tuto dobrou zprávu převažuje ta špatná, a tou je obsah nebezpečného akrylamidu. „Ze všech tří vzorků měly ty české nejvíc akrylamidu,“ uvedla. V českých brambůrkách bylo 521 mikrogramů této škodlivé látky na jeden kilogram výrobku,  Lay´s z německého regálu měly 211 mikrogramů, švédské chipsy 235 mikrogramů akrylamidu. 

Nicméně i obsah rakovinotvorné látky v českých brambůrkách zůstal pod stávající i budoucí povolenou hodnotou. Nyní je to 1 000 mikrogramů, od dubna příštího roku začne platit evropské nařízení, které pro chipsy určuje hodnotu maximálně 750 mikrogramů akrylamidu na kilogram výrobku.

Vítězové testu

Akrylamid, který vzniká při tepelné úpravě potravin, jako například smažení či pečení, doporučuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin co nejvíce omezovat. Působí také negativně na nervový systém, může zapříčinit malátnost a je také klasifikován jako pravděpodobný karcinogen. 

Škála zjištěných množství této nezdravé látky byla v testovaných výrobcích různá. Nejnižší naměřená hodnota byla 131 µg/kg (Chio Definitely Salted Chips), nejvyšší pak skoro desetinásobná – 1 210 µg/kg (Petr Hobža Strážnické brambůrky).

I v případě celkového vítěze testu, chipsů Walkers Ready Salted vyráběných ve Velké Británii, které vyhrály díky nízkému obsahu akrylamidu a dobrému senzorickému hodnocení, jde stále hlavně o tučnou a slanou potravinu bez dalších výživných látek. Nadmíra soli v potravě navíc zvyšuje krevní tlak a způsobuje zdravotní problémy.

 


 

Diskuse

Vstoupit do diskuze