V Praze nabízel prodejce med od Pošumavských včeliček z Číny

V Praze nabízel prodejce med od Pošumavských včeliček z Číny

10.11.2017 ČTK

Veterináři při kontrole na farmářském trhu na Kubánském náměstí v Praze 10 zjistili nevyhovující med od výrobce Pošumavské včeličky. Pylová zrna akátového medu s deklarovaným původem z České republiky byla totiž z Číny.

Nyní tak prodejci za klamání zákazníka hrozí pokuta až 50 milionů korun, sdělil dnes ČTK zástupce tiskového mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Většinou se však dává řádově nižší.

"Laboratorním vyšetřením pylových zrn obsažených v medu byl určen jeho geografický původ v Číně. Med zároveň obsahoval kvasinky, což svědčí o jeho začínajícím kvašení. Vyšetřením byla také zjištěna nepřiměřeně nízká aktivita enzymu diastázy, způsobená zpravidla nevhodným zacházením s medem," uvedli veterináři.

SVS zakázala prodej tohoto medu, případ bude řešen v přestupkovém řízení. Veterináři zkontrolují také výrobce v Plzeňském kraji.

V říjnu veterináři informovali o tom, že v zahrádkářské kolonii v Sokolnicích na Brněnsku vyráběl muž falšovaný med, který posléze prodával pod fiktivním jménem a identifikačním číslem. Muž přitom už v minulosti za tentýž prohřešek dostal od veterinářů pokutu 115.000 korun, uvedl mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček.

Med prodával nejen na jižní Moravě, ale také v Praze, ve Zlínském a v Olomouckém kraji. Každému, kdo falšuje med a prodává jej, hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun.

Průměrný občan ČR sní každoročně zhruba 0,7 kilogramu medu, loni se ho podle údajů ministerstva zemědělství vyrobilo přes devět tisíc tun. Do ČR se ho dovezlo přes 700.000 kilogramů, vyvezlo se přes 1,2 tisíce tun. V ČR bylo loni podle údajů ministerstva zemědělství více než 675.000 včelstev.


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.