Centrum Prahy schválilo prohibici. Za kelímek s pivem pokuta až 10 tisíc

Centrum Prahy schválilo prohibici. Za kelímek s pivem pokuta až 10 tisíc

01.11.2017 iDnes.cz

Zastupitelé Prahy 1 v úterý schválili návrh vyhlášky, která zakáže požívání alkoholu na veřejnosti v celém centru Prahy. Dnes zákaz platí jen ve vybraných ulicích a parcích. Nově navíc nebude nutné alkohol pít, pokutu si lidé vyslouží už držením otevřené lahve či jiné nádoby obsahující alkoholický nápoj.

Nová vyhláška, který by mohla začít platit na začátku příštího roku, přinese dvě hlavní změny. Tou první je fakt, že zákaz alkoholu se má nově týkat celé Pražské památkové rezervace, tedy celého území Prahy 1, ale i některých oblastí dalších městských částí.

Dosavadní vyhláška obsahuje pouze výčet jednotlivých , kde se alkoholické nápoje nesmí požívat. To je ale podle zastupitelů pro lidi matoucí a problémy s užíváním alkoholu to pouze přesouvá do okolních ulic, kde zákaz neplatí.

Stačí v ruce držet otevřenou lahev. Nevadí, že jste nepili

Druhou změnou je skutečnost, že nově bude pro udělení pokuty stačit, aby hříšníka policisté nachytali s otevřenou lahví, či jinou nádobou obsahující alkoholický nápoj, třeba kelímkem plným piva. Doteď museli policisté na pijana narazit přímo při požívání nápoje, nebo alespoň získat svědky, kteří by potvrdili, že se napil.

Takovým nešťastníkům navíc hrozí mnohem vyšší pokuta než kdy dřív díky novele přestupkového zákona, která začala platit v červenci. „Strážníci budou moci v rámci příkazu na místě uložit pokutu do výše 10 tisíc ,“ uvedla Irena Seifertová, mluvčí pražské městské policie.

V případě postoupení přestupku do správníhobudou mít úředníci dokonce možnost uložit sankci až 100 tisíc korun. Konečná výše pokuty záleží na posouzení strážníků, kteří mohou situaci řešit jen domluvou. Před novelou zákona se přitom pokuta mohla na místě vyšplhat jen do výše 5 tisíc korun, ve správním řízení pak hrozila sankce 30 tisíc korun.

„Místo hospod pijí turisté na ulici a v parcích“

Vedení městské části se nijak netají tím, že nová vyhláška má cílit především na turisty. Situace v pražských ulicích se podle radních totiž během několika posledních let výrazně změnila - hlavní problém již prý nepředstavují podnapilí bezdomovci, ale především cizinci a obecně návštěvníci metropole.

„Ti se do Prahy, tedy zejména Prahy 1, přijíždějí bavit a čím dál častěji před provozovnami upřednostňují ulice, náměstí či parky jako místa bujarého alkoholového . Vše na úkor občanů Prahy 1,“ říká radní dotčené městské části pro bezpečnost Ivan Solil(ČSSD).

Vyhláška má nicméně stanovit několik výjimek. Alkohol bude stále možné požívat na zahrádkách přilehlých k restauracím a zákaz se nebude vztahovat ani na bezprostřední okolí prodejních stánků s občerstvením a nejrůznějších trhů, kde jealkoholických nápojů povolen.

Stále si můžete dát svařák a na silvestra pít kdekoliv

Stejně tak nařízení nebude platit v prostorách, kde se bude zrovna odehrávat  veřejnosti přístupná slavnost, jako je třeba vinobraní, posvícení, či jiná tradiční kulturní akce. Zákaz také nebude platit během silvestrovských a novoročních oslav 31. prosince a 1. ledna. 

Návrh vyhlášky už Pražané komentují na internetu. Zatím vesměs negativně. „Chápu, že je obtížné skloubit roli kulturní a turistické metropole s podmínkami pro klidný život místních, ale nekoncepční vrstvení zákonů a buzerací na sebe povede akorát k tomu, že tu nebudou chtít být ani místní, ani přespolní,“ uvedl na Facebooku například Šimon Stiburek.

Změna se zřejmě dotkne tisíců lidí a to jak návštěvníků, tak Pražanů. Jen za minulý rok totiž odhalila pražská městská policie porušení stávající a mírnější „protialkoholové vyhlášky“ v 7 629 případech.

Piráti jsou ostře proti návrhu

„Nápad na plošný zákaz alkoholu na veřejnosti v celém centru Prahy je nesmysl, který nikdy neměl opustit zdi Magistrátu. Primátorka Krnáčová zjevně nechápe, že centrum města tu není pouze pro bohaté turisty, kteří utrácejí v místních restauracích a barech, ale i pro občany, kteří si jdou občas po práci sednout do parku nebo na Náplavku s přáteli. Zákaz vůbec nevyřeší hluk ve večerních hodinách, protože ten vytvářejí lidé, kteří se opili v hospodě, ne na ulici,“ říká pražský zastupitel za Piráty Jakub Michálek.

„V zastupitelstvu tento návrh Piráti rozhodně nepodpoří, naopak navrhnou rozumnou redukci míst, aby si Pražani opět mohli udělat třeba piknik na Petříně. Hluk ve večerních hodinách by měl Magistrát logicky řešit tak, že zdokumentuje problémové hospody a pokud hospodští hosty neumravní, navrhne Magistrát omezení jejich otvíracích hodin,“ dodal.

Nová vyhláška je zatím v připomínkovém řízení. Ještě ji bude muset schválit rada a zastupitelstvo hlavního města. Městská část Praha 1 totiž nemá  kompetenci vyhlášky vydávat. „Doufám, že v zastupitelstvu převládne rozum a novela neprojde,“ doplňuje Adam Zábranský, nový předseda klubu Pirátů v Zastupitelstvu hl. m. Prahy.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.