Lančmít od firmy z Teplicka měl výrazně méně masa, než žádá zákon

Lančmít od firmy z Teplicka měl výrazně méně masa, než žádá zákon

26.10.2017 ČTK

Téměř 53.000 konzerv lančmítu s výrazně nižším podílem masa, než požaduje zákon, dodal na trh výrobce Shanghai Maling z Hrobčic na Teplicku. Podle předpisů musí být v lančmítu nejméně 70 procent masa, ale ve zmíněné konzervě ho bylo jen 43 procent.

Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Inspektoři konzervu našli v jedné z pražských prodejen obchodní sítě NORMA, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Malý podíl masa odhalila inspekce ve výrobku Canned Pork Luncheon Meat o hmotnosti 340 gramů s minimální trvanlivostí do 29. října letošního roku. SZPI zahájí s prodejcem správní řízení o uložení pokuty.

Lančmít patří mezi jedny z potravin, které se v minulých letech testovaly při porovnání kvality potravin v Německu a v České republice. České konzervy dopadly hůře. Často v nich byl pouze separát, zatímco v německých obchodech si zákazník kupoval lančmít z masa.

Hrobčický podnik čínského výrobce konzerv Shanghai Maling se loni dostal do úpadku. Čínská firma tehdy oznámila, že chce problémy vyřešit reorganizací a konzervárnu zachránit.


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.