MZe:Výrobci zdražili meziročně máslo více než obchodníci

MZe:Výrobci zdražili meziročně máslo více než obchodníci

11.10.2017 ČTK

Cena másla od průmyslových výrobců se v srpnu meziročně zvýšila o 53,5 procenta na 145,51 Kč za kilogram. Spotřebitelská cena vzrostla pomaleji, meziročně o 45,2 procenta na 209,24 koruny za kilogram.

Po odečtení výrobní ceny od spotřebitelské by tak na marži obchodníků připadla částka 15,9 Kč na čtvrtku másla. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) přitom nedávno uvedl, že za zvýšení ceny můžou částečně obchodní řetězce, které si z másla nechávají až polovinu peněz. Do tohoto výpočtu však započítával i daň z přidané hodnoty.

O materiál ministerstvo požádal předseda vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten zároveň požádal ministerstvo financí o kontrolu producentů a obchodníků. Svaz obchodu a cestovního ruchu Sobotkův požadavek označil za populistický předvolební tah. Podle Sobotky vláda musí přesně vědět, jak a proč zvýšení cen nastalo, aby mohla na problém adekvátně reagovat. Rovněž spotřebitelé si zaslouží vědět, kde končí zisky ze zdražení másla.

Podle Českého statistického úřadu mlékárny v srpnu vykupovaly litr mléka za 8,6 koruny na litr, bylo tak meziročně dražší o 38,7 procenta. Výroba másla v ČR se loni snížila o čtyři procenta na 37,8 milionu kilogramů, uvádí resort v materiálu.

V září jeho cena na pultech podle ČSÚ dále rostla, meziročně se zvedla o 55 procent, v průměru se tak kostka prodávala za 57,36 Kč. "Za prvních sedm měsíců roku 2017 došlo k meziročnímu snížení zásob másla o téměř 50 procent, objem výroby másla zůstal stejný, dovoz másla se snížil o cca 20 procent, vývoz je nižší o cca 47 procent. Podle výše uvedených údajů se snížila celková spotřeba másla o cca osm procent," uvedlo ministerstvo.

Přes zvýšené výkupní ceny mléka výrobci zvedli ceny u pasterovaného mléka o 9,2 procenta, u trvanlivého o 39,1 procenta a u sýru eidamu o 27,7 procenta. O 13 až 14 procent zdražily i obchody mléko, o 36,7 procenta pak sýr.

Cena másla se zvedla na celém evropském trhu, proti loňsku o 66 procent. Česká republika byla ve spotřebitelských cenách v září pod průměrem EU. V celé EU se od letošního ledna snížila výroba másla o 5,5 procenta. Do července v rámci EU klesl export do třetích zemí o 16 procent.

Češi podle odhadu Českého statistického úřadu v posledních dvou letech máslo více jedli, ze spotřeby 5,1 kilogramu na hlavu v letech 2013 a 2014 se spotřeba loni a předloni zvýšila na 5,4, respektive 5,5 kilogramu. Letos klesne na pět kilogramů, odhadují statistici. Stále je tak ČR nad průměrem evropské osmadvacítky, kde byla předloni spotřeba 3,8 kilogramu. Naopak proti západním státům, jako jsou Francie nebo Rakousko, je česká spotřeba nižší, Francouzi ročně snědí kolem osmi kilogramů, Němci kolem šesti. Například na Slovensku však spotřeba činí 3,5 kilogramu. Světově do předloňského roku vzrostla spotřeba v Indii nebo v Číně. Naopak se snížila v Rusku.

Některé politické strany již navrhly, aby se právě zásoby státního másla daly na trh a tím snížily převis poptávky. To však podle mluvčí Správy státních hmotných rezerv Edity Pechalové není možné. "Správa státních hmotných rezerv není intervenční fond. Státní nouzové rezervy slouží výhradně pro krizové situace. Jakmile by vláda z nějakého důvodu vyhlásila stav krize, potom můžeme otevřít naše sklady," řekla dříve ČTK.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.