Jezte králíky, nabádá prezident hladové Venezuelany

Jezte králíky, nabádá prezident hladové Venezuelany

16.09.2017 ČTK

Prezident Nicolás Maduro nabádá hladové Venezuelany, aby jedli králíky, napsala dnes agentura Reuters. Nemají je už vnímat jako domácí mazlíčky, ale jako 2,5 kilogramu masa s vysokým obsahem proteinů.

Úřady také občany učí, jak pěstovat zeleninu na střechách a balkonech. Prezidentovi odpůrci kontrují, že hlavní příčinou hospodářské krize a tedy i nedostatku potravin je selhání modelu socialistické ekonomiky financované výnosy z těžby ropy a prezidentův "plán králík" mají za nesmyslný.

Maduro se chce svou "akcí králík" bránit v hospodářské válce, kterou proti venezuelské vládě vedou podle prezidenta "imperialistické síly". Vláda na vrub této "války" rutinně přičítá veškerý nedostatek základních věcí: jídla, léků či hygienických potřeb. "Imperialistické síly" se podle Caracasu pokoušejí zemi hospodářsky zničit, aby mohly posléze vypudit z úřadu socialistického prezidenta. Opozice tvrdí, že za vše mohou špatné vládní politiky. Venezuela se kvůli vleklému nedostatku potravin potýká s rekordně vysokou mírou dětské podvýživy.

Prezident svůj plán představil ve státní televizi: "V důležité otázce živočišných bílkovin byl schválen 'plán králík', protože králíci se rychle množí". Ministr pro městské zemědělství Freddy Bernal pak v televizní debatě řekl, že jde o kulturní problém, protože králíky vnímáme jako roztomilé domácí mazlíčky. "Ale králík není mazlíček, je to 2,5 kilogramu masa s vysokým obsahem bílkovin a žádným cholesterolem," dodal.

"To myslíte vážně?" reagoval guvernér Henrique Capriles, který byl dvakrát kandidátem opozice na post prezidenta. "Chcete, aby lidé začali chovat králíky, a myslíte si, že se tím problém hladu v zemi vyřeší?"

Venezuela disponuje největším podílem z celkových prokázaných celosvětových zásob ropy a v minulosti se spoléhala na import. Dovážela téměř vše, včetně základních potravin. V posledních letech ale cena ropy klesá a s ní i vládní rezervy, vysvětluje příčinu hospodářské krize BBC.

Situaci dále zhoršuje inflace. Stát navíc stanoví hodnotu základních potravin, což vedlo ke konci mnoha výrobců potravin, protože jejich provozy byly nutně ztrátové. Stát sice podporuje zakládání potravinových družstev a městské zemědělství, ale to nestačí pro pokrytí potřeb, uvedla dále BBC.

V důsledku hospodářské krize zhubly podle letošního průzkumu tři čtvrtiny Venezuelanů o 8,7 kilogramu.


Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.