SZPI zakázala 10 tun sušeného ovoce z Číny, obsahoval karbofuran

SZPI zakázala 10 tun sušeného ovoce z Číny, obsahoval karbofuran

08.09.2017 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět na trh bezmála deset tun sušeného ovoce goji původem z Číny, známého též jako kustovnice čínská.

Obsahovalo zakázaný pesticid karbofuran. V tiskové zprávě to dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Vzorky inspektoři odebrali v pražské provozovně společnosti Diana Company, která je i dovozcem potraviny do České republiky. Nevyhovující byly tři šarže. Inspekce firmě nařídila, aby informovala všechny své odběratele a zajistila stažení závadné šarže z trhu. Sušené ovoce odebralo asi 160 odběratelů. Inspekce zároveň s dovozcem zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Jde o druhé zjištění inspekce u dotyčného dovozce, už na začátku července SZPI nechala stáhnout z trhu ze stejných důvodů sedm tun tohoto sušeného ovoce.

Karbofuran byl používán jako silný insekticid a pro své nežádoucí účinky jej EU od roku 2008 zakázala.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.