Veterináři šetří zásilku výrobků z vajec, možná obsahují fipronil

Veterináři šetří zásilku výrobků z vajec, možná obsahují fipronil

05.09.2017 ČTK

Do Česka dorazilo několik tun vaječných výrobků kontaminovaných jedovatým insekticidem fipronil, varování z Německa dnes obdrželi čeští veterináři.

ČTK to sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Firmu, která zásilku dostala, neuvedl. "Státní veterinární správa aktuálně šetří informaci o příchodu několika šarží fipronilem kontaminovaných vaječných výrobků v celkovém množství několika tun určených pro zpracování do cukrářských a pekařských výrobků," řekl ČTK Majer. Podrobnosti nesdělil, veterináři nyní šetří, kde zásilky jsou, kolik zboží již bylo zpracováno a případně prodáno.

Vejce kontaminovaná insekticidem fipronil byla podle agentury DPA odhalena ve 40 zemích světa, včetně 24 z 28 členských zemí Evropské unie. Z evropských supermarketů již byly staženy miliony těchto vajec. Regulační úřady některých zemí však vyjádřily obavu, že mnoho kontaminovaných vajec se dostalo do potravinového řetězce, především prostřednictvím sušenek, koláčů a salátů.

V České republice se sice kontaminovaná vejce neobjevila, společnost Mondelez však v pondělí oznámila, že stáhla šest šarží svých Zlatých žloutkových věnečků z českého a slovenského trhu, protože by v nich mohl fipronil být. Na výsledky testů se čeká.

Mluvčí Evropské komise DPA potvrdil, že jedinými členskými zeměmi EU, které zatím skandál neovlivnil, jsou Litva, Portugalsko, Kypr a Chorvatsko. Policie v Belgii a Nizozemsku provedla v souvislosti s hledáním viníků v minulých týdnech několik razií, v Nizozemsku byli zadrženi dva firemní manažeři, kteří zřejmě použili insekticid v drůbežárnách. Úřady těchto zemí se vzájemně obviňovaly, že dopustily, aby se jedovatá látka dostala bez kontroly do potravin.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.


Mohlo by vás zajímat

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.