Každá třetí zmrzlina obsahuje příliš mnoho bakterií, odhalily kontroly

Každá třetí zmrzlina obsahuje příliš mnoho bakterií, odhalily kontroly

02.09.2017 iDnes.cz

Výsledky kontrol zmrzliny, které letos provádějí hygienické stanice, jsou varovné. Ukazují na častý výskyt bakterií ve vyšším počtu, než dovoluje norma. Třetina, ve Středočeském kraji dokonce polovina kontrolovaných zmrzlin měla nějakou mikrobiální závadu. Na vině jsou mnohdy samotní prodejci.

Zdravý člověk se s bakteriemi většinou vypořádá bez následků, případně dostane jen průjem. U citlivých nebo nemocných jedinců a­malých dětí však může mít bakteriální nákaza vážnější následky včetně nutné hospitalizace v nemocnici.

Podle názoru hygieniků mohou za bakteriální kontaminaci sami prodejci zmrzliny. Příliš si nedávají práci s hygienou i čištěním výrobníků, do kterých lijí vodu s rozmíchanou práškovou směsí na výrobu zmrzliny.

Nedostatečně často také vyměňují vodu na čištění kleští, nebo je dokonce otírají do různých hadrů a houbiček, které jsou líhní bakterií. Prodejci také někdy nedodržují termíny spotřeby u kopečkové zmrzliny.

Plných 36 procent vzorků zmrzliny, které hygienici kontrolovali v rámci cíleného státního zdravotního dozoru letos v létě od června do srpna nevyhovělo hygienickým limitům. „Z 394 odebraných vzorků zmrzlin jich nevyhovělo normám 143,“ uvedla pro MF DNES Lenka Hessová z ministerstva zdravotnictví.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.