Na Antarktidě se po 106 letech našel koláč polárníka Scotta

Na Antarktidě se po 106 letech našel koláč polárníka Scotta

13.08.2017 ČTK

Britský polárník Robert Falcon Scott po sobě na Antarktidě zřejmě zanechal nečekané dědictví: po 106 letech objevili na Mysu Adare konzervátoři starých artefaktů zmrzlý ovocný koláč, který údajně patřil jeho výpravě, uvedl zpravodajský server BBC.

Pochoutka, která byla ve zrezlé krabici zabalena do původního obalu britské značky sladkostí Huntley and Palmers, byla údajně v zachovalém stavu a podle všeho i jedlá. Nalezena byla v nejstarším stavení na kontinentu - chatě postavené týmem norského průzkumníka Carstena Borchgrevinka v roce 1899 a kterou využil Scott na přelomu roku 1911 a 1912 během své expedice Terra Nova.

Scottova výprava se dostala do záhuby při dobývání jižního pólu, kam dospěla o měsíc později než Nor Roald Amundsen. Scott a čtyři další členové jeho expedice zahynuli při nepříznivém počasí na cestě zpátky. Jejich mrtvá těla našla záchranná výprava až o tři čtvrtě roku později.

Nalezený ovocný koláč byl v té době v Británii velmi oblíbenou sladkostí, upozornila časopis National Geographic novozélandská konzervátorka Lizzie Meeková. Z Borchgrevinkovy chaty vyzvedli konzervátoři během více než jednoho roku již na 1500 předmětů, z nichž se dobře zachovalo oblečení a nástroje, naopak většina potravin byla ve značném rozkladu.


Mohlo by vás zajímat

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.