Spotřeba nealka roste, každý Čech vypije 215 litrů za rok

Spotřeba nealka roste, každý Čech vypije 215 litrů za rok

11.08.2017 ČTK

Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku loni vzrostla o téměř dvě procenta. Každý Čech loni vypil v průměru 215 litrů nealkoholických nápojů, předloni to bylo 212 litrů. Kromě počasí se na růstu podepsalo zlepšení ekonomické nálady a ochota lidí víc utrácet. ČTK o tom dnes informoval Svaz výrobců nealkoholických nápojů. Ve spotřebě dominují limonády, následuje balená voda.

Z celkového objemu 2,3 miliardy litrů spotřebovaných nealkoholických nápojů na každého Čecha připadá 124 litrů sycených nápojů a 50 litrů balených vod. Limonády se na spotřebě nealka podílejí 57 procenty, balená voda téměř čtvrtinou. Sirupy loni tvořily 15 procent prodejů a džusy pět procent.

V letním horku lidé pijí více vodu, v chladnějších měsících slazené nápoje. "Češi rádi zkouší nové nápoje, boom ochucených nealkoholických piv je už minulostí, letos zaznamenáváme v souvislosti se zdravým životním stylem posun spotřebitelské poptávky k nápojům se sníženým energetickým obsahem," uvedl prezident svazu Jiří Pražan.

Ve srovnání se spotřebiteli v jiných evropských zemích Češi v pití nealka patří k průměru. Největší spotřebu mělo loni Německo, kde si každý obyvatel dopřál zhruba 347 litrů nealkoholických nápojů. Nejméně nealka vypili v Litvě, a to 118 litrů na obyvatele.


Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.