Máslo je nejdražší v historii, kostka stála v červnu 47 korun

Máslo je nejdražší v historii, kostka stála v červnu 47 korun

12.07.2017 idnes.cz

Spotřebitelské ceny v červnu stagnovaly. Výjimkou jsou však potraviny, které zdražují podstatně více než jakékoliv jiné spotřebitelské zboží. Máslo meziročně zdražilo téměř o polovinu a ekonomové ho označují za luxusní potravinu.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) stálo kilo másla v červnu v průměru 187,50 Kč, což je nejvíce v historii. „To je o 12 procent víc než v květnu a dokonce o 43 procent víc než před rokem. Jde o rekordní hodnotu, která překonala dosavadní březnové maximum. Kostka másla tak průměrně stojí 47 korun,“ říká Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

Lze předpokládat, že oproti posledním dostupným datům za minulý měsíc máslo dál zdražovalo i v červenci. I v diskontních řetězcích se už máslo běžně prodává za 50 a víc korun.

„Pryč jsou ty časy, kdy jeho nadbytek po zavedení ruských sankcí vedl k jeho prudkému zlevňování. Aktuálně se tak máslo stává téměř luxusní potravinou, která spolu s dalšími mléčnými výrobky řídí českou inflaci,“ komentoval aktuální ceny ekonom ČSOB Petr Dufek.

Například jogurty meziměsíčně zdražily o 6,1 a mléko o 2,8 procenta. Nahoru šla i cena masa a služby související s dovolenu. Naopak zlevňoval benzin, nafta a také móda.

Meziročně se ceny zvýšily o 2,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v květnu. Podle Dufka se podílí potraviny na celkové inflaci už ze čtyřiceti procent, ještě v květnu to byla jen třetina. Zbytek růstu cen jde na vrub především dražšímu bydlení a vyšším cenám v restauracích, což opět může souviset se zdražování základních potravin.


Mohlo by vás zajímat

Coca-Cola uvedla na trh svůj první alkoholický nápoj

28.05.2018 | Americká společnost Coca-Cola poprvé za více než 125 let své existence uvedla na trh alkoholický nápoj.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.