Na trhu je nový

Na trhu je nový "červený chléb" s antioxidačními účinky

30.06.2017 ČTK

V pekárnách se od letošního května objevil nový a pro zdraví příznivý druh chleba. Přezdívá se mu Karkulka podle jeho načervenalé barvy a je vyrobený z šedesátiprocentní celozrnné mouky z purpurové pšenice. Díky ní má vyšší obsah antioxidantů, a proto je pro konzumenty zdravější, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneiderová.

Nový chléb je jedním z produktů aplikovaného výzkumu Mendelovy univerzity. "Pekaři mají určité standardy na pšenici, která musí mít daný obsah bílkovin, škrobu a dalších látek.

Šlechtitelé se navíc snaží nalézt nějakou přidanou hodnotu v podobě vyššího obsahu vitamínů, minerálů, betaglukanu nebo jako v tomto případě antokyanů, které přispívají k lepšímu zdraví člověka," uvedl za výzkumný tým Tomáš Vyhnánek z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty.

Antokyany mají antioxidační účinky. "Konzumací pečiva do sebe člověk přirozenou cestou dostává látky, které vyvazují volné radikály, jež se během života v organismu tvoří a mohou způsobovat zánětlivá onemocnění," dodal Vyhnánek.

Pšenice i chléb pochází z jižní Moravy a jde tedy o regionální potravinu. Od května jej nabízí Karlova pekárna, která se na vývoji chleba s univerzitou podílela. Prodej se bude rozšiřovat také do sítě prodejen Brněnka a COOP.

Stogramová bulka stojí 6,70 koruny, chléb o hmotnosti 350 gramů 29 korun.


Mohlo by vás zajímat

Vánoční pochutiny a speciality Král Sýrů

22.11.2016 | Vánoce jsou ideálním časem, kdy se zastavit, odpočívat, setkávat se s rodinou a přáteli a dopřávat si nevšední gurmánské zážitky. Párování sýrů s vínem patří nepochybně k velmi příjemným chuťovým potěšením, které mohou pozvednout sváteční čas doslova do nebeských výšin.

Připravte se na jaro

15.03.2017 | Jaro již ťuká na dveře, musíme počítat s neustálými změnami počasí a náš organismus tak dostává zabrat. Většina z nás by chtěla svůj imunitní systém podpořit, ale často neví jak. Existuje více způsobů pro podporu jeho správného fungování a jedním z nich je například pravidelná konzumace Imunelu od Madety.

Apetito v novém

16.08.2016 | Tradiční český sýr Apetito přichází na trh v novém obalu a s vylepšeným složením. Sýr je nyní ještě smetanovější a krémovější. Zakysaná smetana byla při jeho výrobě nahrazena čerstvou sladkou smetanou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.