Změna klimatu podle vědců vážně ohrozí pěstování kávy v Etiopii

Změna klimatu podle vědců vážně ohrozí pěstování kávy v Etiopii

20.06.2017 ČTK

Globální změna klimatu podle vědců představuje vážnou hrozbu pro kávový průmysl. V Etiopii, která patří k předním světovým producentům kávy, by se tak značná část kávových plantáží mohla během příštích několika desítek let stát pro pěstování kávy nevhodná. S odkazem na studii publikovanou vědci v Británii o tom informoval zpravodajský web BBC.

Studie, na které pracoval tým vědců v Královských botanických zahradách v Británii, uvádí, že do 100 let se mohou téměř dvě třetiny etiopských kávových plantáží v důsledku klimatických změn stát nevhodné pro pěstování této rostliny. Naopak ve vysoko položených oblastech by se kávě podle vědců mohlo dařit a dost možná by i lépe chutnala. Vědci proto doporučují rychlou reakci na zhoršující se podmínky.

Mohlo by vás zajímat

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.