Konec mýtů o zdravém kokosovém oleji. Zvyšuje cholesterol podobně jako máslo

Konec mýtů o zdravém kokosovém oleji. Zvyšuje cholesterol podobně jako máslo

19.06.2017 Aktualne.cz

Kokosový olej je vychvalován ve všech směrech – na pleť, na vlasy, do kávy, skvělá náhražka másla… Lékaři však nyní varují, že ze zdravotního hlediska to zrovna žádný zázrak není. Zvyšuje totiž tzv. špatný cholesterol stejně jako máslo nebo palmový olej.

"Já skutečně nevím, kdo prosazuje myšlenku, že kokosový olej je zdravý," cituje server Mashable Franka Sackse, specialistu na onemocnění srdce z Harvard School of Public Health.

Také americká instituce pro srdeční choroby (AHA) vydala nedávno obsáhlou studii, kde lidi varuje, aby nepovažovali kokosový olej za zdravý. Podle nich není ani zdravotně nezávadný.

Obsahuje totiž 82 procent nasycených tuků, tedy více než máslo (63 procent), hovězí tuk (50 procent) a vepřové maso (39 procent).

Lékaři ve Velké Británii podle BBC doporučují mužům denní přísun maximálně 30 gramů nasycených tuků, ženám dokonce jen 20 procent.

Jak zní tedy nejnovější rada lékařů? AHA podle serveru Mashable doporučuje, aby lidé nahradili nasycené tuky nenasycenými oleji, zeleninou, ořechy, fazolemi nebo celozrnným chlebem.

Zároveň však výživoví specialisté upozorňují, že řešením není ani úplné vypuštění tuků z jídelníčku. Tuk je zdrojem esenciálních mastných kyselin a pomáhá tělu absorbovat vitamíny, jako je A, D či E.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Kulinářský zázrak: Restaurace v Tokiu má 2 Michelinské hvězdy, ale jen 6 míst pro hosty

04.02.2020 | Odborníci na gastronomii i hosté to přirovnávají k zázraku. Podle mnohých dostanete nejlepší sushi na světě právě zde. Restaurace Sushi Sawada v japonském Tokiu je přitom téměř neviditelná.

Venezuelský prezident nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi

29.05.2018 | Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.