Blízko SAPY našli veterináři 2,3 tuny masa v nelegálním skladu

Blízko SAPY našli veterináři 2,3 tuny masa v nelegálním skladu

12.06.2017 ČTK

V těsné blízkosti tržnice SAPA v pražské Libuši našli veterináři nelegálně provozovaný sklad, ve kterém bylo 2,3 tuny drůbežího masa, kachen a krevet. Asijskému provozovateli hrozí milionová pokuta, uvedli dnes na svém webu. Prodej produktů zakázali. Naposledy Státní veterinární správa (SVS) odhalila nelegální sklad v areálu na konci května.

"Skladový areál se nachází v těsné blízkosti tržnice SAPA. Zboží bylo určeno pravděpodobně do stravovacích zařízení. V tuto chvíli nelze potvrdit, ani vyvrátit domněnku, že směřovalo do areálu tržnice. Doklady o tom provozovatelé skladu nepředložili. Získání těchto informací je předmětem dalšího šetření," sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Kromě toho, že provozovatel neměl sklad schválený, nedoložil ani původ masa. "Živočišné produkty z neschváleného zařízení představují potenciální riziko pro jejich spotřebitele," dodal Majer.

Veterináři loni meziročně zpětinásobili kontroly v této libušské tržnici. Z 15 kontrol bylo 13 se závadami, navrhli pokuty za 400.000 korun, což je meziroční zvýšení na dvacetinásobek. Nejčastějším prohřeškem bylo to, že provozovatelé právě nedokázali prokázat původ masa.

SVS dohlíží na více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi manipulují. Loni celkem uložila pokuty za rekordních 28,5 milionu korun.


Mohlo by vás zajímat

VETERINÁŘI ZLIKVIDOVALI ČASOVANOU NÁLOŽ: 110 KG ZKAŽENÉHO MASA

25.10.2023 | Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a celní správy na dálnici D8 v Ústeckém kraji poblíž Petrovic bylo zachyceno v dodávce směřující do Německa více než 100 kg živočišných produktů neznámého původu navíc při nedodržení stanovené teploty. Vzhledem k uvedeným pochybením veterinární inspektoři na místě nařídili neškodnou likvidaci všech těchto produktů.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.