SZPI: Podíl závadných prodejů jahod v ČR vzrostl na dvě pětiny

SZPI: Podíl závadných prodejů jahod v ČR vzrostl na dvě pětiny

08.06.2017 ČTK

Podíl závadných prodejů čerstvých jahod v Česku je letos dvě pětiny, v předchozích letech to byla necelá třetina. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos zatím uzavřela 48 kontrol, z toho 19 šarží nevyhovovalo právním předpisům. Sedm z nich porušilo požadavky na označování, například nebyla uvedena země původu. ČTK to dnes řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kvůli letošnímu pomrznutí úrody podle něj vznikne tlak na cenu českého ovoce a vzroste motivace pro nepoctivé prodejce. Inspekce proto v porovnání s minulými roky zvýší počet kontrol. "Je tady velká motivace pro nepoctivé prodejce, aby nakupovali zboží v zahraničí a nabízeli ho jako tuzemské. Jedná se samozřejmě o podvod a inspekce to bude důsledně potírat," uvedl Kopřiva.

Podle odhadu ministerstva zemědělství jarní mrazy snížily letošní úrodu až o 40 procent. Loni se plocha jahodníků pěstovaných na plantážích i na zahrádkách meziročně zvětšila o 11,2 procenta na 1878 hektarů, výnos klesl na necelých pět tun na hektar.

Podle Kopřivy je země původu u čerstvého ovoce pro spotřebitele zásadní údaj. "Velká část spotřebitelů preferuje tuzemské ovoce z toho důvodu, že bylo sklizeno v době vrcholné zralosti. Má tedy maximální jakost a optimální nutriční hodnoty. Na rozdíl od ovoce, které přejíždí přes polovinu kontinentu, velmi pravděpodobně bylo sklizeno před optimální dobou zralosti a následně dozrávalo ve zrárnách," doplnil Kopřiva. Kromě země původu musí být u ovoce označen druh, jakost a jednotková cena.

Nevyhovující značení se podle Kopřivy dlouhodobě podílí na závadných kontrolách zhruba z jedné třetiny, zbytek tvoří nevyhovující jakost, tedy například plíseň nebo hniloba jahod. Inspekce kontroluje i supermarkety, podle Kopřivy je však stánkový prodej v tomto ohledu rizikovější.

Při zjištění nedostatků může inspekce prodejci udělit pokutu. To se stalo i při dnešní kontrole na pražském náměstí Republiky. "V některých případech jsme zjistili, že zboží nebylo správně označeno. Opatřením na místě jsme uložili, aby tyto informace byly doplněny. Inspektorky sepsaly protokol a zahájily správní řízení o uložení sankce," uvedl Kopřiva.

Sankce se podle něj obvykle pohybují v řádu několik desítek tisíc korun. Při opakovaném zjištění jde o násobek uložené pokuty. Výrazně vyšší pokutu inspekce udělí také v případě, že zboží s označením "české" prodejce pořídil v zahraničí.


Mohlo by vás zajímat

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.