Kalkulátor BMI

...

Sýry na grilu

29. 5. 2017 | Redakce

Také se již nemůžete dočkat teplých večerů, kdy budete moci nažhavit gril a posedět s rodinou či přáteli? Přemýšlíte, na jakých delikatesách si pochutnat a čím hosty překvapit? Zkuste grilované sýry. Příprava je jednoduchá a chuť zaručeně okouzlí.

Vyzkoušet můžete nejen sýry určené přímo na grilování, jako je Plesnivec, ale také například Jihočeský eidam, Romadur nebo Blaťácké zlato. Všechny můžete připravit rafinovaně a užít si tak netradiční pohoštění.

A proč se vlastně na grilu připravují většinou sýry typu Plesnivec? Je to jednoduché: kůrka podrží celý sýr pohromadě, i když se vnitřek sýru po ugrilování roztéká.

Pokud chcete grilovat měkčí sýry, které kůrku nemají, je dobré zabalit je například do plátků slaniny nebo je použít jako náplň do zeleniny, například paprik, rajčat či žampionů. Před grilováním je vhodné sýr nechat alespoň 20 minut při pokojové teplotě a pak ho nejlépe grilovat zabalený v alobalu a při mírné teplotě.

Při přípravě sýrů ke grilování vsaďte na jednoduchost. Sýry můžete předem posypat směsí čerstvých bylinek nebo ochutit utřeným česnekem se špetkou soli. Pokud máte rádi ostré, pak určitě přidejte chilli papričky nebo chilli.

Níže naleznete tipy na grilované sýry:

Grilovaný Plesnivec s bylinkami

Recept na tuto delikatesu najdete také přímo na obalu výrobku Plesnivec na grilování a k naložení 4 ks x 80 g + koření.

Co budete potřebovat na 1 porci?

- 1 Plesnivec na gril

- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano)

- sušené bylinky, vlašské ořechy

Jak na to?

- Ostrým nožíkem Plesnivec rozřízněte na půl. Každou ze vzniklých částí okořeňte bylinkami, ořechy, prostě dle chuti. Poté sýr zabalte do alobalu a pozvolna ho prohřejte na grilu, dokud nezměkne. K sýrům camembertského typu se dokonale hodí vyzrálá bílá vína, například Sylvánské zelené, Neuburské nebo Chardonnay.

Hříšně dobré špízy

Co budete potřebovat na 4 porce?

- 150 g Jihočeského eidamu 30% vcelku

- 200 g anglické slaniny

- grilovací koření

- podle chuti zeleninu: červenou cibuli, cuketu, papriku, rajčata

Jak na to?

- Sýr nakrájejte na větší kostičky a zabalte je do plátků anglické slaniny. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky, zeleninu na větší kusy. Na špízovou jehlu nebo špejli postupně napichujte obalené kostky sýra, cibuli, kolečka cuket, rajčátka nebo jinou zeleninu, kterou máte rádi. Krátce ogrilujte a teprve pak posypte grilovacím kořením (koření se rádo připaluje). Ještě chvilku opékejte a podávejte.

Topinka pro tatínka

Co budete potřebovat na 4 porce?

- 3 kusy Jihočeského Romaduru (lze nahradit Jihočeským syrečkem nebo Plesnivcem)

- 4 plátky chleba

- grilovací koření

Jak na to?

- Romadur nebo jiný vybraný sýr nakrájejte na silnější plátky a položte na nakrájený chleba. Vše posypte grilovacím kořením a dejte na gril. Jemně grilujte, až sýr změkne a spodní část chleba se opeče do zlatova jako „topinka“. Podávejte se zeleninou a dobře vychlazeným pivem.

Zlato na grilu

Co budete potřebovat na 2 porce?

- Blaťácké zlato, porce 120 g

- 1 menší cuketu

- papriku, chřest, rajčata

- rozmarýn nebo jiné bylinky, grilovací koření

Jak na to?

- Zeleninu omyjte, cuketu nakrájejte na kolečka, papriku a rajčata na půl. Vše můžete připravovat přímo na grilu, kde zeleninu nejdříve lehce ogrilujete z jedné strany, otočíte a kladete na ni Blaťácké zlato nakrájené na silnější plátky. Nakonec vše jemně posypte grilovacím kořením, bylinkami a nechte zapéct. Doporučujeme podávat se svěžím bílým vínem, jako je například Müller Thurgau, Neuburské nebo Veltlínské zelené.


 

Diskuse

Vstoupit do diskuze