Potravinová soběstačnost Slovenska podle tamní komory klesá

Potravinová soběstačnost Slovenska podle tamní komory klesá

18.05.2017 ČTK

Slovensko není potravinově soběstačné a od dosažení tohoto cíle se stále více vzdaluje. Upozornila na to dnes tamní potravinářská komora (PKS), podle které zastoupení domácích potravin na pultech slovenských obchodních řetězců neustále klesá.

Z nejnovějšího průzkumu agentury GfK Slovensko pro PKS vyplývá, že na Slovensku je většina nabízených potravin ze zahraničí. Výjimkou jsou pouze mléko, minerální vody a alkoholické nápoje. Zatímco v roce 2011 zastoupení domácích potravin ve slovenských obchodech ještě dosáhlo 50 procent, letos tento podíl ve 360 sledovaných prodejnách dosáhl nového minima 37,2 procenta.

"Slovensko patří k zemím s nejvyšším podílem dovezených potravin v obchodních řetězcích. Potravinářský průmysl na Slovensku upadá, v potravinářském průmyslu klesá zaměstnanost. Zatímco v jiných zemích jsou domácí potraviny tématem, na Slovensku se potravinářského průmyslu nevěnuje patřičná pozornost," uvedla ředitelka PKS Jarmila Halgašová. Dodala, že například počtem obyvatel dvojnásobně větší Česká republika vyrábí trojnásobně více potravin než Slovensko.

Nejvíce slovenských potravin nabízely domácí obchodní sítě COOP Jednota a CBA, na opačné straně žebříčku skončil diskontní řetězec Lidl. Z jednotlivých druhů potravin slovenské produkce nejmenší zastoupení na pultech obchodních řetězců na Slovensku mají oleje, cukrovinky a konzervované produkty. "Nadpoloviční podíl si zachovávají jen potraviny s nízkou přidanou hodnotou, zatímco podíl výrobků s vyšší přidanou na slovenském trhu klesá. Stále více narůstá export export základních surovin a roste dovoz potravin," řekl prezident PKS Daniel Poturnay. Dodal, že v rozvinutějších regionech Slovenska cena již není pro zákazníka hlavním důvodem při rozhodování o tom, které potraviny nakoupí.

Podle Poturnaye podpora státu pro zemědělství a potravinářství je na Slovensku třetí nejnižší z celé EU. Uvedl také, že po schválení nového zákona o odpadech na Slovensku producentům stouply náklady na recyklaci odpadů z obalů na zhruba 40 milionů eur (více než miliarda korun), tedy na osminásobek původní částky.


Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.