V Česku přibývá minimlékáren, roste zájem spotřebitelů

V Česku přibývá minimlékáren, roste zájem spotřebitelů

13.05.2017 ČTK

V Česku již několik let přibývá minimlékáren, které prodávají mléko a mléčné výrobky obvykle ze dvora, v automatu či na farmářských trzích. Zatímco před čtyřmi lety jich bylo 106, letos už jich je 241 a předpokládá se, že budou dále přibývat.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda je to dáno zájmem spotřebitelů o regionální potraviny, řekl dnes ČTK na zemědělských veletrzích v Brně. Zásadní přidanou hodnotou potravin z minimlékáren je jejich čerstvost.

Výrobky z minimlékáren se nemusí převážet na velké vzdálenosti, tudíž jejich trvanlivost může být kratší a nemusí se nijak zvlášť upravovat. "V převážně většině jsou výrobci zároveň farmáři, kteří zpracovávají vlastní mléko. Jen málo z nich ho kupuje a následně zpracovává," uvedl Semerád. Předpokládá se, že dalších bude přibývat jak díky zájmu spotřebitele, tak díky podpoře ministerstva zemědělství.

Například na jižní Moravě je registrovaných 20 minimlékáren. "Ale když jsme pořádali seminář pro zájemce, tak jich přišlo 40. Začínají s tím lidé jak se zemědělským vzděláním, tak bez něj," uvedl ředitel krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Za minimlékárnu vyhláška považuje takovou výrobu, kde se zpracuje do 500 litrů kravského mléka denně, do 100 litrů ovčího a do 50 litrů kozího. Chystá se novelizace, která zahrne do minimlékáren i ty, které zpracují do 1000 litrů mléka za 48 hodin. Tyto výrobny nepotřebují schválení veterinářů, pouze se u nich musí registrovat. "Což však neznamená, že bychom na ně neměli stejně přísné požadavky na zdravotní nezávadnost a kvalitu," uvedl Semerád. Aby však nemuseli veterináři řešit zásadní problémy a minimalizovali rizika, nabízejí zájemcům rady a různé semináře.

Farmy jsou rozprostřené rovnoměrně po celé republice, obvykle jsou na venkově. "Nedávno jsme však registrovali například i chovatelku koz z Prahy," podotkl Semerád.

Minimlékárny vznikají i proto, že malým farmářům se nevyplatí dodávat mléko jinam, ať už je výkupní cena jakákoliv. "Navíc když vyrábí sýry a další výrobky, zůstane mu přidaná hodnota doma. Prospěšná je i jejich péče o půdu, než když na ní rostou lány řepky či kukuřice pro biomasu," řekl Salava.

Řada těchto výrobců také přihlašuje své potraviny do soutěže Regionální potravina, která se vyhlašuje v různých kategoriích a slouží k propagaci lokálních výrobků. "Zájem je čím dál větší a v soutěži je čím dál víc výrobců i výrobků," řekl Semerád.

Zdůraznil, že kvalitní potraviny jsou i z velkých mlékáren. "Jsou však unifikované, zatímco malovýrobce může nabídnout něco, po čem je poptávka, a objeví díru na trhu," doplnil Semerád. Seznam registrovaných minimlékáren lze nalézt na webu Státní veterinární správy.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Oblíbenou pochoutkou v SAE je během ramadánu medovník

26.05.2018 | Obyvatelé Spojených arabských emirátů si zamilovali medovník, a to natolik, že jeden obchodní řetězec v průběhu muslimského postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů a sladkého krému.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.